17.2 C
Paşcani
vineri, septembrie 29, 2023

Noaptea muzeelor la sate, la Ruginoasa, Todirești și Sirețel

Trei comune din apropierea municipiului Pașcani va invită la început de toamnă la prima ediție a unui eveniment cultural. Este vorba despre Noaptea Muzeelor la Sate sau Nocturna Muzeală Rurală, ce va avea loc la Ruginoasa, Todiresti și Sirețel, în seara de sâmbătă, 2 septembrie.

La Todirești, este vorba despre muzeul privat înființat de localnicul, Dănuț Garbia. Gazda a pregătit un spectacol folcloric ce va începe de la ora 19:00. Vor cânta mai mulți tineri artiști locali și nu numai.

Vizitatorii vor intra gratuit la muzeu și vedea colecția impresionantă de obiecte tradiționale, care prezintă obiceiurile din zona Todireștiului și nu numai.

Iubitorii de artă și tradiții sunt așteptați și la Centrul Cultural din Ruginoasa. Acolo va avea loc o expoziție fotografie veche ,,Chipuri de altădată”. Sunt prezentate chipuri de țărani de altădată din comunitatea natală, chipuri și oameni care s-au făcut remarcați în viața comunității, apreciind capacitatea lor de supraviețuire sau chiar de adaptare la atâtea schimbări sociale și politice la care au fost martori de-a lungul timpului.

De precizat este faptul că acest eveniment se adresează sutelor de muzee și colecții private sau de stat, caselor memoriale și de memorie istorică și altor entități culturale și religioase, cu valoare istorică, culturală sau de patrimoniu, din spațiul rural românesc.

Proiectul a fost demarat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România.

Alte articole