Nereguli la Şcoala Specială din Paşcani. Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică au constatat că mâncarea care este servită elevilor „nu respecta în totalitate principiile nutritive adaptate vârstei şi stării de sănătate care stau la baza unei alimentaţii sănătoase” iar meniurile nu prezintă calculul zilnic de calorii şi gramajul şi nici nu au fost avizate de personalul medical şi aprobate de conducerea şcolii.
Precizările apar într-un răspuns al Ministerului Sănătăţii trimis Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi care a înaintat o sesizare către DSP Iaşi pe 6 iunie 2019.
În urma controlului inspectorii au aplicat două amenzi: una conducerii şcolii iar altă societăţii de catering care a asigurat masa elevilor.
Totul a pornit de la reclamaţiile unor părinţi a căror copii cu probleme medicale erau obligaţi să mănânce aceeaşi mâncare ca şi ceilalţi. Informaţia apare într-un mesaj postat pe Facebook de doamna Maria Madalina Turza, un activist pentru protecţia drepturilor persoanelor cu dizabilităţi.
„Vă spuneam acum ceva vreme cum într-o şcoală specială din #Paşcani, copiii primesc mâncare pe care nici animalelor nu o dai. Tot atunci v-am spus despre un copil cu serioase probleme medicale, respectiv diabet, care era obligat să mănânce chiftele arse cu pâine sau un aşa zis pure, de multe ori alterat, zilnic aproape, el având un regim restrictiv. Recurent acest copil a trecut prin crize. Conducerea Scolii Speciale din Paşcani a ameninţat părinţii şi pe oricine încerca să ridice un semn de întrebare. Fără nicio posibilitate de a rezolva pe cale amiabilă sau administrativă această situaţie, am sesizat DSP Iaşi, care astăzi sancţionează şcoala şi firma de catering pentru grave nereguli…”
Conducerea şcolii a refuzat să comenteze acest caz. În schimb, a scos la licitaţie serviciul de catering pentru a găsi o altă firmă care să furnizeze mâncare elevilor din toamnă până la sfârşitul anului. Preţul de pornire este de 15,23 lei/zi (trei mese pe zi, vesela şi transport), suma disponibilă fiind de 120 834 lei fără TVA. Ofertele pot fi depuse până pe data de 24 iulie ora 15.00 iar deschiderea lor este programată pentru ziua de 25 iulie, ora 11.00.

Anuntul este disponibil aici

Slider


loading...
previous arrow
next arrow
Slider