14.4 C
Paşcani
joi, mai 2, 2024

Mituri demontate. Cât de sănătoasă este, de fapt, carnea de porc

În ajun de Sărbători vă spunem Povestea Porcului!

O altă poveste, nu cea a lui Creangă, în care porcul neatrăgător din timpul zilei se transformă noaptea într-un prinț fermecător.

Nu știm ce s-a întâmplat de a devenit porcul un simbol negativ la capitolul nutriție, curățenie și comportament. Măcar din punct de vedere al norocului și banilor a rămas campion. Aproape că nu mai contează dacă mănânci ca un porc, câtă vreme ai noroc porcesc.

Dovada că porcul vine la pachet cu banii și bogăția este faptul că încă din secolul XVIII pușculițele aveau formă de porc.

Pe vremuri, cine avea un porc în bătătură avea asigurată hrana pentru tot anul: carne proaspătă și la garniță, slănină, mezeluri și afumături cât să mănânci pe s[turate, plus grăsime pentru săpun și lumânări. La porc totul e bun, de la urechi până la vârful cozii și este un animal ușor de crescut, care mănâncă de toate.

Faptul că ne asemănăm anatomic și genetic cu porcul (95% din ADN este comun), ar trebui să ne bucure în loc să ne sperie. De la porc luăm insulina pentru persoanele cu diabet, valvele cardiace pentru bolnavii de inimă și retina pentru cei cu probleme de vedere. Chiar dacă evreii și musulmani interzic carnea de porc, la capitolul alimentar este cel mai consumat animal la nivel mondial: 40% carne de porc, 30% carne de pasăre și 25% carne de vită. Porcul este mai gustos decât puiul și mai ieftin decât vita.

Odată cu secolul 20 porcul a devenit un animal de crescătorie, dar asta nu-l face mai puțin gustos și hrănitor. Nu e nevoie să fie crescut intensiv, poate fi sacrificat la orice vârstă și e bun de consum în totalitate.

Continuarea pe știrile ProTv

Alte articole