20.1 C
Paşcani
duminică, aprilie 28, 2024

Mitropolitul Visarion Puiu, comemorat la Pașcani – FOTO

Fostul mitropolit al Bucovinei, Visarion Puiu, născut la Pașcani, pe 27 februarie 1879, a fost comemorat marți de un grup de preoți, oameni de cultură, cadre didactice și elevi. În lăcășul de cult unde a fost botezat, Biserica Sfinții Voievozi din municipiu, a avut loc o slujbă religioasă.

Manifestările prin care an de an se cinstește numele lui Visarion Puiu au început în urmă cu aproape 30 de ani de către preotul pășcănean Mihai Mocanu și au fost continuate de către părintele, Florin Țuscanu. A fost înființată și o asociație cu numele fostului mitropolit, iar preotul coordonator incearcă cu fiecare ediție a Zilelor Mitropolitului Visarion Puiu să îl redescopere și să îl așeze acolo unde îi este locul.

Apoi, în sala care îi poartă numele, a avut loc prezentarea unui nou număr al revistei „Valori Perene”, o lansare de carte a părintelui, Florin Țuscanu, iar un grup de elevi au cântat câteva cântece, începand cu rugăciunea, Tatăl Nostru.

Toate aceste manifestări sunt organizate de Asociația Mitropolit Visarion Puiu, care de zeci de ani organizează aceste ample activități. Un grup de cercetători și preoți merg, de mai bine de un sfert de secol, pe urmele celui care a fost considerat de Nicolae Iorga, drept unul din cei mai culți clerici ortodocși români din perioada interbelică.

De precizat este faptul că Visarion Puiu s-a născut la 27 februarie 1879 la Pașcani, primind la botez numele Victor. A urmat clasele primare la Pașcani, apoi la Român; Seminarul Teologic la Român și Iași, Facultatea de Teologie București, după care s-a călugărit la Catedrala Episcopală din Român (1905), primind numele Visarion. Viața l-a purtat în mai multe locuri din țară dar și din străînătate. A fost episcop de Argeş, mitropolit al Bucovinei și al Transnistriei.

A fost condamnat la moarte în februarie 1946, iar apoi BOR sub presiunea regimului totalitar l-a caterisit în 1950, fiind reabilitat post-mortem de Sfântul Sinod al Bisericii ortodoxe în anul 1990. Ultimii 10 ani ai vieţîi i-a petrecut în nordul Franţei. În ziua de 10 august 1964 s-a stins din viaţă, la vârstă de 85 de ani. Mitropolitul a rămâs veșnic în istoria Bisericii drept marele arhiereu al exilului românesc.

 

Alte articole