0.2 C
Paşcani
vineri, ianuarie 27, 2023

Mirosloveștiul va avea platformă pentru gunoiului de grajd. Primăria a predat terenul

Cetatenii din comuna Miroslovesti vor avea in curand o platforma amenajata pentru depozitarea gunoiului de grajd. Administratia locala a predat amplasamentul pentru aceasta investitie, asigurata de Ministerul Mediului, prin Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”. Terenul pe care va fi amenajata se afla la marginea satului Soci, pe pasunea comunala si are o suprafata de 3.000 de mp.

Termenul de executie al lucrarilor este de patru luni de la predarea amplasamentului. Asadar, cel mai probabil, de la inceputul anului viitor, locuitorii din comuna vor putea solicita de la primarie sa duca acolo gunoiul de la animale, contracost. Pe lângă beneficiile de mediu, fermierii şi gospodarii care au încheiate contracte cu platforma comunală şi fac dovada predării gunoiului de grajd sunt consideraţi, de către APIA şi AFIR, conformi din punctul de vedere al capacităţilor de stocare. Acest lucru îi scuteşte pe aceştia de investiţii proprii în platforme individuale.

Prin acest proiect, autoritatea locala va avea si un set de utilaje destinat colectării, manevrării, compostării şi împrăştierii gunoiului de grajd: un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o maşină de împrăştiat compostul şi o cisternă vidanjă.

Proiectul ”Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitraţi, prin care se urmăreşte reducerea poluării cu nutrienţi din surse agricole. La Miroslovesti, valoarea proiectului este de 1,8 milioane de lei.

România are peste 3 milioane de ferme mici sau gospodării de subzistenţă, care nu au posibilităţile necesare tratării corespunzătoare a bălegarului, fapt care generează o poluare difuză la nivelul comunelor.

 

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow