17.4 C
Paşcani
joi, mai 2, 2024

Minorul care a ucis un pădurar, la Sireţel, trimis în judecată

 În urma finalizării anchetei penale, prin rechizitoriul din data de 04.03.2020 s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului minor I.I.în stare de arest preventiv, pentru săvârşirea infracţiunilor de:

– tentativă la tâlhărie calificată, prevăzută de  art. 32 alin. 1 C.pen. raportat la art. 233 alin. 1 C.pen., art. 234 alin. 1 lit. a şi d C.pen.,

– omor calificat, prevăzută de  art. 188 alin.1 C.pen., art. 189 alin. 1 lit. d C.pen.,

cu aplicarea art. 38 alin. 1 C.pen. şi art. 113 alin. 3 C.pen.

În fapt, s-a reținut că: pe data de 12.09.2019, în intervalul orar 1930– 2000, inculpatul minor I.I. (în vârstă de 16 ani) s-a deplasat în pădurea denumită „Todosoaia” din comuna Sireţel, jud.Iaşi, unde pe timpul zilei doborâse un paltin cu lungimea de 6,5 m, iar în încercarea de a sustrage bunul a fost surprins de pădurarul G.R. (în vârstă de 50 ani), moment în care l-a atacat pe acesta cu securea deţinută şi pentru că victima s-a opus furtului, minorul i-a aplicat cel puţin patru lovituri cu securea în zona capului, provocându-i traumatism cranio-cerebral cu fractură multieschioasă de boltă craniană iradiantă la baza craniană, ce a dus la moartea victimei, datorată insuficienţei cardio-respiratorii acute, consecinţă a contuziei şi dilacerării cerebrale şi hematomului subarahnoidian.

În ceea ce priveşte poziţia procesuală a inculpatului minor, acesta a avut o atitudine oscilantă, iniţial de negare a comiterii faptelor, cu indicarea unui alt prezumtiv autor al faptei de omor, urmată de prezentarea unor versiune diferite. Spre finele urmăririi penale, inculpatul a adoptat o poziţie de recunoaştere a faptelor pentru care a fost cercetat, dar cu motivarea că acţiunile sale violente au constituit o reacţie la agresiunea iniţială, declanşată de pădurar, susţinere infirmată de probele administrate în cursul urmăririi penale.

În urma analizei ansamblului probator administrat în cauză, procurorul criminalist a concluzionat, în rechizitoriu, că inculpatul minor I.I. a mers în pădure pe seară, înarmat, pentru a sustrage arborele doborât în timpul zilei şi, fiind surprins de pădurar, a vrut să păstreze bunul şi să-şi asigure scăparea, astfel că a folosit securea, lovind victima de nenumărate ori.

De altfel, prin prisma tuturor probelor administrate şi analizate în cauză, s-a dedus intenţia inculpatului minor, care a fost aceea de a suprima viaţa victimei pentru a ascunde intenţia de a sustrage copacul tăiat şi pregătit; intenţia criminală directă este demonstrată de multiplele lovituri aplicate cu securea, care au vizat zona vitală a capului şi s-a concretizat într-un traumatism cranio-cerebral cu fractură multieschioasă de boltă craniană iradiantă la baza craniană cu rol tanato-generator.

În considerarea limitelor răspunderii penale în cazul acuzaţiilor formulate faţă de inculpatul minor, în vârstă de 16 ani la data comiterii faptelor, s-a stabilit pe baza expertizei medico-legale psihiatrice că acesta a comis infracţiunile cu discernământ.

Facem precizarea că trimiterea în judecată constituie doar o etapă procesuală care, în nicio situaţie, nu poate înfrânge prezumţia de nevinovăţie.

Sursa: http://ptiasi.mpris.ro

Alte articole