17.4 C
Paşcani
joi, mai 2, 2024

Mineritul pe Lună: De ce marile puteri spațiale vor intra într-o „goană după aur”

Rusia a lansat vineri prima sa navă spațială care aselenizează după 47 de ani, pe fondul unei curse a marilor puteri, inclusiv a Statelor Unite, Chinei și Indiei, pentru a descoperi mai multe despre materiile prime aflate pe singurul satelit natural al Pământului, notează Reuters.

Rusia a anunțat că va lansa și alte misiuni lunare și apoi va explora posibilitatea unei misiuni comune ruso-chineze cu echipaj și chiar a unei baze lunare. NASA a vorbit despre o „goană după aur lunar” și a analizat potențialul exploatării miniere a Lunii.

Dar de ce sunt marile puteri atât de interesate de ceea ce se află acolo?

Luna
Luna, care se află la 384.400 km de planeta noastră, moderează oscilația Pământului pe axa sa, ceea ce asigură o climă mai stabilă. De asemenea, ea provoacă maree în oceanele lumii.

Părerea actuală este că s-a format atunci când un obiect masiv s-a ciocnit cu Pământul în urmă cu aproximativ 4,5 miliarde de ani. Resturile rezultate în urma coliziunii s-au adunat pentru a forma Luna.

Temperaturile variază enorm pe suprafața selenară: în plin Soare, ele cresc până la 127 de grade Celsius, în timp ce în întuneric se prăbușesc până la aproximativ minus 173 de grade Celsius. Exosfera Lunii nu oferă protecție împotriva radiațiilor solare.

Apa de pe suprafața selenară
Prima descoperire definitivă a apei pe Lună a fost făcută în 2008 de către misiunea indiană Chandrayaan-1, care a detectat molecule de hidroxil răspândite pe suprafața lunară și concentrate la poli, potrivit NASA.

Apa este crucială pentru viața umană și, de asemenea, poate fi o sursă de hidrogen și oxigen – iar acestea pot fi folosite pentru combustibil pentru rachete.

Heliu-3
Heliu-3 este un izotop al heliului care este rar pe Pământ, dar NASA spune că există estimări potrivit cărora există un milion de tone de heliu pe Lună

 

CONTINUARE PE HOTNEWS.RO

 

Alte articole