17.7 C
Paşcani
sâmbătă, mai 18, 2024

Mieii, la acelaşi preţ ca anul trecut

Majoritatea crescătorilor de animale spun că vor vinde mieii cu preţuri cuprinse între 22 şi 25 lei/kg * mulţi dintre ei s-au orientat către export, odată cu deschiderea unor pieţe externe noi, ca Irak sau Siria * cererea peste hotare este acum mult mai mare

Chiar dacă până la Paşte mai sunt trei săptămâni, au început deja cumpărăturile, mulţi temându-se de creşterea preţurilor. Ca de obicei, piesa centrală a maselor pascale este friptura de miel, iar gospodinele au început să se gândească la cheltuieli. În pieţe încă nu au apărut mieii, însă crescătorii spun că preţurile vor fi cam la nivelul celor de anul trecut, adică 22-25 de lei/kg în carcasă. „Probabil că nimeni nu va mai vinde sub 13 lei/kg, în viu, iar preţul carcasei va fi în jur de 25 lei/kg. A fost o iarnă dură, foarte lungă, am pus animalele la iernat de la începutul lunii noiembrie, cheltuielile au fost aproape duble faţă de anul trecut şi nu cred că-şi permite cineva să vândă sub aceste preţuri. În plus, odată cu deschiderea unor pieţe externe noi, ca Irak sau Siria, cererea la export este acum mult mai mare şi eu sper să pot vinde, în mai, cu bani frumoşi”, a spus Costel Pastelău, fermier din zona Târgu Frumos, care are peste 500 de ovine.

„Noi ne-am dori să fie mai mult, dar nu este putere de cumpărare. Miei sunt, dar preţurile nu prea le poţi urca, însă nu asta ne supără cel mai mult, ci lipsa centrelor de abatorizare. Eu, ca şi crescător de animale, nu pot abatoriza decât la Iaşi, în zonele special amenajate. Ar fi bine dacă ar exista posibilitatea abatorizării şi la centrele veterinare din comune. Toate au condiţii, apă, curent electric, canalizare, sunt amenajate”, a spus Anton Dîscă, un crescător de animale din comuna ieşeană Focuri.

Continuarea pe Evenimentul

Alte articole

Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:70