19.9 C
Paşcani
vineri, mai 3, 2024

Mercurialul produselor din pieţele judeţului: la Tg Frumos e cel mai ieftin. La Iaşi, brânzeturile şi mierea de albine sunt mai ieftine decât media naţională

Unele produse agroalimentare vândute în pieţele din Municipiul Iaşi şi-au dublat preţurile în ultimii patru ani. Că alimentele se scumpesc de la o lună la alta, simţim zilnic, în portofel. O demonstrează însă şi datele publicate de Institutul Naţional de Statistică. Am comparat ultimele preţuri centralizate de INS ale fructelor şi legumelor vândute în pieţe şi oboare şi am descoperit ce produse au fost mai ieftine aici decât în restul ţării, dar şi care este localitatea din judeţul Iaşi în care pieţarii au cerut cele mai mici preţuri în luna noiembrie.

În pieţele din municipiul Iaşi, ceapa uscată, perele şi ouăle de găină s-au scumpit cel mai mult în noiembrie anul trecut, faţă de anul 2022. Ouăle de găină, de exemplu, s-au vândut în Iaşi, în 2022, cu un preţ mediu de 1,14 lei/bucata. În noiembrie 2023, preţul era de 1,5 lei. Ceapa uscată a ajuns să coste în noiembrie 5 lei/kg, de la 3,54 cât a fost preţul mediu cerut la tarabe în 2022. Iar perele s-au vândut cu un preţ mediu de 7,29 lei/kg în 2022, dar au ajuns să coste 10 lei/kg în noiembrie 2023.

În plus, creşteri mari de preţ s-au înregistrat şi la ardeii capia (^26% în noiembrie 2023 faţă de preţul mediu pe kg în 2022), la cartofii de toamnă (^24%) şi la morcovi (^23%). Doar varza de toamnă, mierea de albine şi salata verde au fost produse la care preţurile au dat înapoi în noiembrie 2023, faţă de anul 2022.

Iar dacă comparăm ultimele preţuri ale produselor agroalimentare centralizate de Institutul Naţional de Statistică cu cele din 2019 (înainte de crizele provocate de Covid şi războiul din Ucraina), descoperim că unele alimente vândute în pieţe aproape şi-au dublat preţul în ultimii patru-cinci ani.

Este vorba despre ardeii capia, care în 2019 costau 4,72 lei/kg în pieţele ieşene şi au ajuns să se vândă cu un preţ mediu de 9,25 lei/kg în noiembrie 2023 (^96%). Preţul perelor era de 5,25 lei/kg în 2019, iar vinetele s-au scumpit cu 83%, de la 3,42 lei/kg în 2019, la 6,25 lei/kg în noiembrie 2023.

Niciun produs agroalimentar nu a fost mai ieftin în noiembrie 2023 decât în urma cu patru ani. De fapt, cele mai multe s-au scumpit cu peste 50% (cu o singură excepţie, creşterile procentuale de preţ la toate produsele agroalimentare au fost de două cifre). Excepţia o reprezintă usturoiul uscat, care se vindea în noiembrie anul trecut cu 13,63 lei/kg, în creştere de preţ cu doar 2% faţă de anul 2019.

Trebuie spus totuşi că la Iaşi preţurile produselor agroalimentare au fost, în general, uşor mai scăzute decât preţurile lor medii la nivel naţional. Iar brânzeturile au fost chiar cu mult mai ieftine aici.

Diferenţele cele mai mari (în favoarea Iaşului) dintre preţurile plătite în medie în România faţă de cele plătite în pieţele din municipiul Iaşi s-au înregistrat la brânzeturi. La Iaşi, telemeaua s-a vândut, în medie, cu 24,50 lei/kg, în timp ce preţul mediu în România a fost de 31,58 de lei. Iar brânza de oaie a costat la Iaşi cu 7,73 de lei/kg mai puţin decât în restul ţării. Tot în noiembrie ieşenii au putut cumpăra mai ieftin miere de albine (care a costat 28,75 lei/kg, cu 5,53 lei mai puţin decât în restul ţării) şi usturoi uscat (cu 5,62 lei mai ieftin decât preţul mediu din România).

Preţuri mai mici cu până la un leu faţă de restul ţării au cerut vânzătorii din pieţele ieşene şi la salată verde, gogoşani, mere, morcovi, ardei gras sau ţelină. Laptele proaspăt de vacă a fost la Iaşi cu 29 de bani mai scăzut decât preţul mediu din România, iar ouăle au costat cu opt bani mai puţin.

În schimb, fasolea uscată, cartofii de toamnă, varza roşie şi sfecla roşie, varza de toamnă, tomatele de seră, ardeii capia şi vinetele au avut preţuri cu până la un leu mai mari decât media pe ţară. Kilogramul de pere s-a vândut la Iaşi cu 1,55 lei mai scump decât în restul ţării, iar salata de seră a fost produsul agroalimentar la care ieşenii au plătit cel mai mult în plus faţă de restul românilor, atunci când au făcut cumpărături în pieţele şi oboarele din judeţ, în luna noiembrie. Diferenţa în acest caz a fost de 2,8 lei (la Iaşi preţul pe kg a fost de 15 lei, iar media din România a fost de 12,20 lei/kg de salată de seră).

Dacă locuiţi în Municipiul Iaşi şi vă gândiţi să vă faceţi o aprovizionare serioasă cu produse agroalimentare din Paşcani sau Tg. Frumos, datele INS din luna noiembrie arată că ieşenii ar trebui să taie Paşcaniul de pe lista alternativelor. Preţurile au fost acelaşi ca şi în Iaşi la multe produse, la câteva diferenţa a fost de câţiva bani, iar ţelina, laptele de vacă şi brânza de oaie s-au vândut la preţuri mai mari decât în Iaşi. Per total, dacă un ieşean ar fi cumpărat din pieţele din Paşcani câte un kg/litru din fiecare produs agroalimentar din tabelul comparativ (vezi mai jos), ar fi economisit doar 1,66 lei, iar portbagajul de cumpărături ar fi costat în noiembrie 234,34 lei.

În ce priveşte aprovizionarea din pieţele din Tg. Frumos, calculele arata cu totul altfel. Economia ar fi fost de 21,04 lei, iar costul total al cumpărăturilor ar fi fost de 214,96 lei. Asta pentru că salata şi tomatele de seră s-au vândut cu 3,67 lei, respectiv cu 3 lei mai ieftin la Tg. Frumos decât la Iaşi, iar ardeii capia au costat cu aproape doi lei mai puţin decât în municipiul reşedinţă de judeţ.

De fapt, la Tg. Frumos, doar rădăcina de ţelină s-a vândut la preţ mai mare decât în Iaşi (9,33 lei/kg faţă de 8 lei/kg cât a costat în Iaşi). Totuşi, pentru cineva care locuieşte în Municipiul Iaşi, cumpărăturile agroalimentare la Tg. Frumos pot fi o soluţie doar dacă necesarul de alimente e mai mare decât cel utilizat de noi pentru comparaţie (un kg/litru din fiecare produs). În caz contrar, banii economisiţi din cumpărături ajung doar pentru a plăti benzina pe distanţa Iaşi – Tg. Frumos, dar nu şi pentru întoarcerea acasă.

Alte articole

Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:70