2.8 C
Paşcani
sâmbătă, ianuarie 29, 2022

Medicii de familie vor putea trimite reţete pe e-mail și vor face consultații telefonice

Consultaţiile vor putea fi acordate prin telefon. „Este o măsură care noi sperăm să rămână şi pe viitor. În străinătate, telemedicina este ceva obişnuit“, arată medicul Liviu Oprea.

Începând de zilele acestea, medicii de familie vor putea oferi consultaţii la distanţă, iar reţetele necesare pacienţilor vor putea fi trimise pe e-mail sau prin alte mijloace electronice după ce luni a fost aprobată o Hotărâre de Guvern în acest sens. Medicii de familie ieşeni spun că această măsură este benefică atât pentru medici, cât şi pentru pacienţi, care astfel evită să fie puşi pe drumuri fără să fie nepărată nevoie şi speră ca modificarea să rămână valabilă şi după ce va trece perioada de criză. În Hotărâre se menţionează că pot fi efectuate maximum opt consultaţii pe oră.

„Este o măsură care noi sperăm să rămână şi pe viitor. În străinătate, telemedicina este ceva obişnuit, însă acum este şi mai utilă având în vedere că pacienţii cronici sunt în special persoane în vârstă care se află şi în grupul de risc cel mai mare. Păstrăm consultaţiile faţă în faţă doar pentru situaţiile în care este nepărat nevoie, spre exemplu am avut astăzi (n.r. – miercuri) aproximativ 16 apeluri telefonice şi am văzut efectiv trei pacienţi“, a explicat dr. Liviu Oprea, medic de familie ieşean.

Medicul mai spune că majoritatea apelurilor telefonice sunt purtate cu persoanele izolate la domiciliu pentru a le verifica starea de sănătate şi dacă au apărut simptome, restul sunt discuţii cu pacienţii care au nevoie de reţete pentru tratamentele pe care le urmează, dar se înregistrează şi conversaţii cu alte persoane care se simt rău şi doar dacă este necesar sunt chemaţi la cabinet pentru obţinerea unor informaţii suplimentare.

citeste continuarea pe ziarul de iasi

DE LA ACELAȘI AUTOR