19.3 C
Paşcani
marți, aprilie 30, 2024

Marșul Solidarității, la Pașcani. Au participat sute de elevi și cadre didactice – FOTO

Străzile Pașcaniului au fost „colorate” marți, 2 aprilie, cu baloane albastre. Școala Specială Gimnazială Specială din municipiu a organizat cea de-a XI-a ediție a marșului „Albastru pentru solidaritate”, ce a avut ca scop creşterea nivelului de informare a publicului larg, privind nevoile speciale ale copiilor cu autism şi ale familiilor acestora.

Manifestarea a pornit de la unitatea de învățământ organizatoare. Gabriela Nedelcu, fost director al școlii, actual inspector școlar adjunct a fost cea care a vorbit despre acest eveniment.

Ajutați de jandarmi și polițiști locali, sute de elevi din mai multe școli au pornit marșul pe esplanada municipiului. Apoi, pe scările mari au făcut un flash-mob.

Apoi, au continuat traseul pe strada Ștefan cel Mare, până în fața catedralei. Toți participanții au avut în mâini baloane albastre. Gabriela Nedelcu vorbit despre simptomele acestei afecțiuni și despre faptul că numărul copiilor cu autism este din ce in ce mai mare.

Pe scările catedralei, elevii voluntari au dansat din nou, iar în piațetă a fost făcută celebra funda umană albastră.

Alături de Școala Specială în acest proiect sunt toate unitățile de învățământ din oraș și alte 20 din județele țării. Proiectul a inceput de luni, 1 aprilie, cu un curs, iar in zilele urmatoare in patru scoli va fi amenajat un labirint senzorial. În acesta, elevi și cadrele didactice pot trăi ceea ce simte un copil cu autism.

Autismul este o tulburare severă de dezvoltare, de natură neurobiologică, care poate apărea la naştere sau până în jurul vârstei de doi ani. Autismul este un sindrom comportamental caracterizat prin dificultăţi în comunicare şi limbaj şi este întâlnit în toate tipurile de familii, indiferent de statut, mediu, rasă, etnie, nivel intelectual, etc.

La 2 aprilie este marcată Ziua internaţională de conştientizare a autismului, care a fost stabilită de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) prin Rezoluţia 62/139, adoptată la 18 decembrie 2007.

Alte articole