10.8 C
Paşcani
vineri, aprilie 26, 2024

Mamele minore sunt responsabilitatea noastră

Avem cele mai multe mame minore din Europa: aproape 18.000 de tinere cu vârste între 15 și 19 ani iar județul Iași se află pe locul 4 în țară în ceea ce privește numărul de mame adolescente. Este un adevăr trist, îngrijorător, care a luat amploare în ultimii ani. Cauzele sunt multiple și responsabilii pentru această situație sunt în toate structurile statului. Este clar că politicile publice din acest domeniu nu au funcționat la cei mai buni parametri și că este necesară o altă abordare. Legislația mamelor minore trebuie actualizată astfel încât să ne concentrăm pe 3 direcții de acțiune esențiale, care să încurajeze educația și planificarea familială.

Organizația Salvați Copiii a organizat în luna februarie o dezbatere despre fenomenul îngrijorător al mamelor minore din România în cadrul căreia experții și specialiștii din domeniu au exprimat câteva direcții de acțiune pentru a reduce numărul fetelor care devin mame la vârste mult prea fragede. Conform acestora, este esențial să conștientizăm că familia adolescentei joacă un rol foarte important în acest context, împreună cu educația acesteia. Ulterior, intră în scenă autoritățile publice locale, care de cele mai multe ori se află în fața unui scenariu care se repetă aproape ca într-un tipar. Este clar pentru toată lumea că legislația trebuie revizuită și că se poate optimiza colaborarea între instituții cu un accent suplimentar pe educația familiilor vulnerabile.

Educația adolescenților și discuțiile cu părinții

De zeci de ani se discută în spațiul public despre situația mamelor minore din România. Ne confruntăm cu un fenomen îngrijorător, cel în care copiii devin părinți înainte să se maturizeze. Trăim într-o societate cu foarte multe subiecte tabu, despre care nu se discută în familie din nenumărate motive. Unul dintre acestea, ignorat deseori de părinți, ar trebui să fie o discuție despre maturizarea emoțională și fizică a copiilor noștri. Lipsa unui dialog deschis, abordat fără prejudecăți de către părinți, va conduce cel mai probabil către un deznodământ nedorit de nimeni: se consumă un act sexual neprotejat, în urma căruia poate apărea o sarcină sau o boală cu transmitere sexuală, cu un impact imens asupra copiilor, a fetelor în special. Ca să nu mai vorbim de judecata publică, ce stigmatizează aceste suflete nevinovate pentru niște decizii neinspirate, luate de cele mai multe ori în lipsa educației sexuale și a implicațiilor apropierii intime dintre tineri. 

Unul dintre obiectivele principale din acest mandat de parlamentar este să modificăm legislația pentru a sprijini mai bine mamele minore și pentru a preveni nașterile adolescentine.  Am avut discuții și întâlniri cu mai mulți reprezentanți ai societății civile pe această temă și mi-au fost transmise opinii pertinente, argumentate ce pot fi integrate în propunerile de modificare pentru legislația mamelor minore. 

Un semnal de alarmă este că aproape 80% dintre tați sunt persoane cu vârste între 18-25 de ani, deci considerate adulte conform legii. Cu alte cuvinte, este vorba despre adulți care seduc fete minore și care în urma actului sexual neprotejat, devin părinți fără să fi anticipat această ipostază. Tragedia nu se oprește aici: de cele mai multe ori tatăl nu recunoaște copilul și nu se implică în creșterea acestuia, ceea ce crește presiunea financiară și socială asupra mamei. Practic, este vorba de tinere care sunt nevoite să renunțe la școală pentru a își crește pruncul și care nu are altă sursă de venit în afară de alocația copilului. De cele mai multe ori, copiii care devin părinți nu reușesc să scape din acest cerc vicios pentru că abandonează școala și nici nu se angajează fiindcă nu au un nivel de cunoștințe minim, care să le asigure un loc de muncă. 

În lipsa unor politici și programe publice care să se concentreze asupra cauzei și nu asupra problemei, ne vom învârt în același cerc fără să ne asumăm faptul că avem o responsabilitate comună ca membri ai familiei sau societății să încurajăm discuțiile deschise despre consecințele actelor sexuale neprotejate și despre perspectivele pe care le au tinerele mame într-o societate sau comunitate care le blamează pentru naivitatea lor.

 Monica Berescu – deputat de Iasi

Alte articole