-3.1 C
Paşcani
duminică, februarie 5, 2023

Legea prevenirii a intrat în vigoare

Legea prevenirii a intrat în vigoare

Legea prevenirii, care reglementează unele instrumente care trebuie să asigure prevenirea săvârșirii de contravenții, a intrat de astăzi în vigoare, la 20 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Legea nu reglementează, însă, niciun domeniu în care se aplică, mai mult în bugetul de stat pe 2018, sunt prevăzute creșteri cu 35% a veniturilor din amenzi, penalități și confiscări!

Guvernarea PSD a promis că firmele nu vor mai fi amendate din start de Fisc, ci vor beneficia de o clemență la prima eroare și de posibilitatea de a o remedia.

Conform legii, facut de minetoate autorităţile, instituţiile cu atribuţii de control, constatare şi sancţionare a contravenţiilor au obligaţia ca, în trei luni de la intrarea în vigoare a acestei legi, să elaboreze şi să difuzeze materiale documentare şi ghiduri şi să aloce pe pagina de internet secţiuni speciale dedicate informării publice privind legislaţia în vigoare, drepturile şi obligaţiile în desfăşurarea activităţilor de constatare a contravenţiilor şi de aplicare a sancţiunilor. “

Aceste autorităţi cu atribuţii de control au obligaţia să îndrume persoanele interesate în vederea aplicării corecte şi unitare a prevederilor legale, urmând să afişeze pe site-urile proprii speţele cu frecvenţă ridicată şi soluţiile de îndrumare în aceste cazuri. În cazul constatării săvârşirii uneia dintre contravenţiile prevăzute în dispoziţiile legale, agentul constatator încheie un proces-verbal de constatare a contravenţiei prin care se aplică sancţiunea avertismentului şi la care anexează un plan de remediere, cu respectarea prevederilor prezentei legi. În această situaţie nu se aplică sancţiuni contravenţionale complementare.

Legea, inițiată de Guvern și adoptată în decembrie de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a fost ulterior promulgată de președintele Klaus Iohannis. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial în 28 decembrie 2017.

Menționăm că în bugetul de stat pe acest an sunt prevăzute creșteri semnificative a veniturilor din amenzi, penalități și confiscări.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow