11.1 C
Paşcani
vineri, aprilie 26, 2024

Istoria si traditiile legate de cartile oferite de Craciun (P)

Se apropie Craciunul, iar cadourile sunt principala noastra preocupare pana pe 25 decembrie (uneori chiar si dupa). Cea mai recenta tehnologie se schimba de la an la an, la fel ca si cele mai recente articole de moda. Dar stii care este cadoul ce pare sa nu se demodeze niciodata? O carte.

Lumea editoriala este cea mai aglomerata in lunile premergatoare Craciunului. In Islanda, exista chiar si un nume pentru asta: jólabókaflóð (pronuntat yo-la-bok-a-flot) sau „potop de carte de Craciun”. Termenul a ajuns sa se refere si la obiceiul islandez de a face schimb de carti in Ajunul Craciunului, si vom vedea ce inseamna asta mai pe larg in acest articol. In orice caz, o parte substantiala din vanzarile anuale de carti au loc in aceasta perioada.

Acest obicei se regaseste și in alte tari precum Marea Britanie și Statele Unite. Dar de unde a inceput acest minunat obicei?

Oamenii ofereau carti cadou chiar inainte ca cuvintele sa fie puse pe hartie. Intr-una dintre cartile sale de epigrame, poetul roman antic Martial a recomandat lucrarile unor scriitori romani celebri precum „Metamorfozele lui Ovidiu pe pergament” si „Livie” ca cadouri pentru festivalul din decembrie a Saturnaliilor. Recomandarile lui Martial au inclus si articole legate de carti, cum ar fi „o biblioteca” si „o invelitoare de carti din lemn”.

Pe masura ce Craciunul a devenit mai comercializat, sarbatoarea a devenit din ce in ce mai importanta pentru comertul cu carti. Unii sustin ca aceste carti sunt apogeul unui Craciun comercial, constituind mai mult de jumatate dintre cele mai vechi articole promovate ca cadouri de Craciun. In epoca victoriana, periodicele prezentau in mod regulat recenzii de carti de Craciun pentru a promova vanzarile de carti in timpul sarbatorilor.

Un astfel de articol, dintr-un numar din 1914 al New York Times, incepe cu declaratia ca „razboiul nu este cel mai mare lucru din lume. Nu poate distruge Craciunul… Editorii sunt aici, gata sa ajute”. Acest articol prezenta diverse „carti cadou” potrivite pentru a oferite de Craciun. In aceasta perioada vorbim despre Carti somptuoase, carti in realizarea carora ilustratorii, tipografii si legatorii isi exercitau arta la maxim.

Cele mai frumoase carti cadou din secolul al XX-lea proveneau dintr-o serie de carti somptuoase oferite ca cadouri de sarbatori. Manuscrisele medievale, de exemplu, au fost daruite dintr-o serie de motive religioase, romantice, diplomatice si festive. O expozitie din 2015 despre cadourile medievale la Muzeul Getty din Los Angeles, acum arhivata online, sustine si mai mult intelegerea manuscriselor ca si cadouri cu valoare personala si sociala.

Carti in lumea de azi

Fie ca este un manuscris medieval sau o carte brosata moderna produsa in masa – cartea functioneaza intotdeauna atat ca obiect, cat si ca text. Aceasta observatie este deosebit de relevanta intr-o lume cu carti electronice, care elimina in mare masura aspectul de „obiect” al cartii. Cu toate acestea, un studiu mai larg despre perceptiile sociale despre cartile electronice, a indicat ca cititorii inca prefera sa ofere si sa primeasca carti tiparite decat cartile electronice. Poate ca acest lucru se datoreaza faptului ca este remarcabil de dificil sa impachetezi o carte electronica si sa o asezi sub bradul de Craciun. In orice caz, lectura este un element care contribuie atat la dezvoltarea personala, cat si la dezvoltarea colectiva. Adica, lectura aduce beneficii atat pentru indivizi, cat si pentru comunitati. Cartile reprezinta mai mult decat doar cunoastere. Cartile si-au asumat si rolul de decor personalizat al casei. Acest lucru se datoreaza faptului ca cartile pot spune lucruri despre proprietarii lor. La fel, cartea pe care alegi sa o oferi cuiva de Craciun poate spune multe despre relatia ta cu acea persoana. Nu este suficient sa oferi cuiva o carte – trebuie sa fie alegerea perfecta. Cauta la Libraria Donaris, o minunata librarie in Galati, carti perfecte pe care sa le oferi de Craciun

Cartile au o istorie lunga de a fi oferite ca cadouri de Craciun si sunt putine sanse ca tendinta sa dispara. Scriam mai sus despre obiceiul miunat de a oferi Carti din Islanda. Adevarata origine a “potopului de carte” din Islanda este necunoscuta. Cu toate acestea, se crede ca aceasta traditie a inceput in anii 1930 cu un club de carte numit The Reykjavik Library Foundation. Cei ce au infiintat acest club au vrut sa incurajeze islandezii sa citeasca mai mult in timpul iernilor lor lungi si intunecate, asa ca au stabilit ca Jolabokaflod sa fie un eveniment anual in care oamenii puteau oferi si primi carti noi in Ajunul Craciunului.

O alta teorie este ca Jolabokaflod a inceput ca o modalitate de a promova alfabetizarea in Islanda. Un studiu din anii 1800 a constatat ca doar 50% din populatie stia sa citeasca. Deci, oferirea si primirea de carti noi in Ajunul Craciunului ar fi fost o modalitate de a incuraja oamenii sa invete sa citeasca. Oricare ar fi originile sale, Jolabokaflod este acum o traditie indragita a cartilor de Craciun, care aduce familiile si prietenii impreuna pentru a sarbatori bucuria lecturii.

In plus, Islanda are o istorie lunga de a fi o mare iubitoare de carti. Acest lucru a inceput cand prima lor biblioteca a fost infiintata in 1786. In acest moment, nu existau scoli, asa ca populatia generala avea foarte putin acces la educatie. Au devenit autodidacti prin citirea cartilor, iar aceasta dragoste de a invata a continuat de atunci.

Cititul cartilor este inca important in Islanda. Astazi, exista numeroase biblioteci si se estimeaza ca 97% din toate gospodariile islandeze au cel putin o carte! Ar fi frmuos, asa cum am adoptat alte sarbatori si traditii din alte tari, sa facem și acest lucru. Anul acesta, in loc de obiecte poate inutile, ce ar fi sa oferi carti celor dragi?

Alte articole