0.5 C
Paşcani
luni, decembrie 4, 2023

Investiții întârziate din cauza contestațiilor, la Hârlău și Scobinti

O investiție foarte importantă și mult așteptată de locuitorii din orașul Hârlău și comuna Scobinți este în întârziere din cauza contestațiilor. Este vorba despre extinderea sistemului de apă și canalizare, un proiect ce face parte din proiectul major de investiții al operatorului APAVITAL la nivelul județului, finanțat cu fonduri europene.

Semnarea contractului de investiții și demararea lucrărilor erau programate să înceapă în prima parte a acestui an, dar aceste etape importante nu au mai putut fi parcurse din cauza contestațiilor din timpul licitației. Au fost depuse două oferte, însă potrivit celor spuse de comunicatorul operatorului APAVITAL Iași, Gheorghe Vlasie, niciuna nu a fost acceptată din motive tehnice și administrative.

Primarii din localitățile unde sunt așteptate aceste lucrări sunt nemulțumiți de faptul că acest proiect în valoare de circa 16 milioane de euro este blocat. La Hârlău, ar urma să fie înființată o rețea nouă de apă pe 20 de străzi și canalizare pe șase străzi.

Mai mult, în Hârlău, prin această investiție ar urma să fie construită și o stație de pompare, fără de care nu mai poate fi extinsă rețeaua de apă, din lipsa presiunii.

Administrația locală susține că a virat și o parte din cofinanțare, 240.000 de lei și urmează încă 119.000 lei, pentru aceste lucrări.

Și administrația locală din Scobinți consideră că se tergiversează prea mult începerea acestui proiect. De circa cinci ani, cetățenii din patru localități din comună așteaptă, în special, extinderea rețelei de canalizare.

Potrivit celor spuse de reprezentanții APAVITAL, procedura de achiziție a fost reluată, au fost depuse trei oferte iar acum sunt în evaluare. Operatorul județean estimează că semnarea contractului ar urma să aibă loc în luna ianuarie anul viitor.

De precizat este faptul că în cadrul proiectul major de investiții, derulat de APAVITAL Iași, în valoare de circa 500 de milioane de euro, sunt 24 de contracte de lucrări, majoritatea dintre acestea fiind atribuite.

Alte articole