16 C
Paşcani
marți, octombrie 3, 2023

Începe Săptămâna Mare pentru creştinii catolici: joi se sfinţesc uleiurile şi peste 300 de preoţi depun din nou jurămintele

Începând de luni, 3 aprilie 2023, creştinii catolici din Iaşi se pregătesc, alături de întreaga comunitate catolică din lume, pentru a sărbători Învierea Domnului care anul acesta va fi cu o săptămână mai devreme decât celebrarea similară a ortodoxiei.

În pregătirea acestui eveniment, vor fi trei zile încărcate simbolic din Săptămâna Mare, pe modelul existent în fiecare an, şi care vor fi marcate prin slujbe specifice la Catedrala „Sfânta Fecioară Regină Maria” din Iaşi.

În mod concret, primul dintre acestea, care a fost şi anunţat oficial de către Episcopia Romano-Catolică din Iaşi, este unul deosebit: de la ora 10.30, joi, 6 aprilie, va avea loc Liturghia crismei.

Este momentul în care se sfinţesc uleiurile ce urmează să fie folosite în toate momentele liturgice importante de-a lungul anului, iar cea mai impresionantă imagine va fi a celor peste 300 de preoţi care îşi vor reînnoi jurămintele pe care le-au făcut în ziua în care au fost hirotoniţi.

„În cadrul Sfintei Liturghii se vor sfinţi uleiurile pentru catehumeni, pentru bolnavi şi crisma (ulei folosit la Botez, la Mir, la hirotonirea preoţilor, consacrarea altarelor etc.). Uleiurile nou-sfinţite vor fi distribuite decanilor, apoi aceştia le vor împărţi parohilor; întâlnirea de după Liturghie va fi la subsolul catedralei. Uleiurile vechi vor fi arse împreună sau vor fi puse în candela de la preasfântul sacrament. Credincioşii vor primi explicaţii asupra folosirii uleiurilor sacre şi a eficacităţii lor în viaţa creştină”, au transmis reprezentanţii Episcopiei Romano-Catolice din Iaşi.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Alte articole