14.7 C
Paşcani
luni, mai 13, 2024

Înălţarea Sfintei Cruci, 14 septembrie 2023. Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Ziua Crucii

Înălţarea Sfintei Cruci este prăznuită de către credincioşi pe 14 septembrie, zi de post şi de cruce roşie în calendar. Numită şi Ziua Crucii, Înălţarea Sfintei Cruci este considerată ziua în care începe toamna cu adevărat. Sărbătoarea de Înălţarea Sfintei Cruci este, totodată, o zi marcată de numeroase tradiţii şi superstiţii. Vezi ce nu este bine să faci la Înălţarea Sfintei Cruci 2023.

Înălţarea Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul este prăznuită în fiecare an de către credincioşi pe data de 14 septembrie. În popor, Înălţarea Sfintei Cruci se mai numeşte şi Ziua Crucii şi este considerată data ce vesteşte începutul toamnei.

Ziua de 14 septembrie este considerată şi data ce vesteşte sfârşitul verii şi începutul toamnei. Calendarul popular consemnează această zi şi sub alte denumiri, cum ar fi Cârstovul Viilor şi Ziua Şarpelui, potrivit news.ro.

Sub prima denumire, Înălţarea Sfintei Cruci este cunoscută mai ales în zonele deluroase şi sudice, în zonele viticole, marcând începutul culegerii viilor.

A doua denumire a sărbătorii Înălţarea Sfintei Cruci este legată de faptul că, din această zi, se crede că şerpii şi alte reptile încep să se retragă în ascunzişurile subterane, hibernând până în primăvară. La sate, încă se mai crede că şerpii, înainte de a se retrage, se strâng mai mulţi la un loc, se încolăcesc şi produc o mărgică numită „piatra nestemată”, ce ar folosi pentru vindecarea tuturor bolilor.

Alte articole

Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:70