21.3 C
Paşcani
joi, mai 30, 2024

Iluminatul public din Paşcani va fi concesionat şi modernizat. Consilierii liberali au votat împotrivă

Administratia din Paşcani face un pas important pentru modernizarea iluminatului public stradal. Consiliul Local al municipiului a aprobat documentaţia în vederea delegării serviciului prin concesiune, pe o durată de 5 ani de zile. Proiectul a fost susţinut doar de consilierii PSD, în timp ce opoziţia a votat împotrivă.

Contractul de concesiune va avea două componente, de investiţii şi de mentenanţa, a explicat iniţiatorul proiectului, primarul Dumitru Pantazi. În prima etapă vor fi făcute investiţii pentru modernizarea infrastructurii doar în zonele centrale, Deal şi Vale, nu şi în suburbii, de cel mult 10 milioane lei.

Valoarea ar putea mai mică după licitaţie iar în perioada de garanţie, timp de 60 de luni intervenţiile vor fi gratuite. De asemenea mai sunt prevăzute o serie de lucrări în valoare estimată de cca 400 000 lei. Vor fi schimbate şi completate lămpile de iluminat din suburbii.

Urmează asigurarea lucrărilor de mentenanţa şi intervenţie pe parcursul celor 5 ani de zile. Edilul municipiului a precizat că atât investiţiile cât şi serviciile vor fi făcute în raport cu banii disponibili.

Pentru modernizarea lucrărilor firma câştigătoare ar putea executa lucrările din fonduri proprii, dar sumele vor fi recuperate prin plata unei redevenţe anuale de municipalitate. De asemenea lucrările de mentenanţa ar urma să fie făcute doar la cererea administratiei locale şi decontate în limita sumelor alocate de la bugetul local.

Opoziţia a criticat proiectul pe motiv că ar fi prea costisitor. În total,  întreg contractul de concesiune ar fi de cca 27,7 milioane de lei şi că municipalitatea nu ar avea bani să achite nota de plată.

În replică consultatul care a realizat documentaţia a explicat că valoarea contractului de concesiune nu este tot una cu suma pe care municipalitatea ar urma să o achite. Expertul Vali Ţugui a precizat că doar sumele prevăzute pentru investiţii sunt certe şi ele pot fi mai mici după licitaţie iar valoarea lor este trecută de două ori în documentaţie, ca investitii apoi ca bunuri de retur. De asemenea,  pentru partea de mentenanţa, sunt cuprinse o serie de servicii, condiţii şi tarife conform cerinţelor legale. Municipalitatea nu va achita aceste sume ci doar contravaloarea serviciilor de mentenanta efectuate la cerere.

Indiferent de răspunsurile primite, liderul consilierilor din opoziţie, Claudiu Bodoasca a continuat să susţină, şi în conferinţa de presă de după şedinţă, că proiectul de modernizare şi concesionare a sistemului de iluminat stradal ar fi prea scump şi că nu are încredere în consultanţii care au realizat documentaţia. În schimb nu a prezentat jurnaliştilor o soluţie alternativă.

După aprobarea documentaţiei urmează licitaţia pentru delegarea serviciului. Consultantul a precizat că ar putea să nu fie nici un ofertant deoarece condiţiile nu sunt avantajoase. Dacă va fi o societate interesată să investească în reţelele de iluminat din Paşcani lucrările ar urma să fie realizate într-un an de zile de la data încheierii contractului, începând chiar din toamnă acestui an, potrivit edilului.

Menţionăm că expertul care a realizat documentaţia a cerut presei locale să nu publice imaginile cu explicaţiile sale din şedinţa Consiliului Local si chiar a amenintat ca ii va da in judecata pe cei responsabili. BIT TV a ales să le difuzeze tocmai pentru că subiectul este de maxim interes iar discuţiile au avut loc în cadrul unei şedinţe publice a Consiliului Local.

Alte articole

Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:70