19.2 C
Paşcani
vineri, mai 10, 2024

Ieşenii vor putea cumpăra antivirale împotriva Covid-19 din farmacii

Începând de luna viitoare, cel mai probabil, ieşenii vor putea cumpăra din farmaciile cu circuit deschis Favipiravir, un antiviral utilizat în tratamentul infecţiei cu virusul SARSCoV-2 la persoane adulte care prezintă forme uşoare sau medii ale Covid19. Aceasta, după ce tot mai multe voci din lumea medicală solicitau ca medicamente antivirale eficiente în tratamentul Covid-19 să poată fi cumpărate din farmaciile cu circuit deschis, evident, doar pe bază de prescripţie medicală.

Prescripţia medicală (reţeta medicală) va fi eliberată de către medicii de familie, dar şi de oricare alt medic specialist, doar pentru pacienţii care prezintă forme uşoare sau medii ale Covid-19. De asemenea, spun medicii de familie, se va informa pacientul cu privire la riscul de teratogenicitate (poate produce malformaţii fătului, la femeile gravide – n.r.), riscul de apariţie a afecţiunilor hepatice şi cel de hiperuricemie (creştere a acidului uric şi a uraţilor din sânge – principala cauză a apariţiei gutei-n.r.), riscuri asociate cu utilizarea Favipiravir, precum şi măsurile pe care trebuie să le aibă în vedere pe durata administrării acestui medicament.

„Tocmai de aceea, nu este un lucru simplu. Pacientul trebuie urmărit în timpul tratamentului, trebuie să-i cunoşti comorbidităţile, problemele de sănătate. Medicii de familie îşi cunosc pacienţii, în timp ce relaţia cu ceilalţi medici specialişti este una punctuală. Nu ştiu cât de fericită a fost decizia ca toţi specialiştii să poată elibera astfel de reţete“, a comentat dr. Anca Deleanu, preşedintele Societăţii Medicilor de Familie Iaşi.

Este foarte important de ştiut că tratamentul trebuie prescris de medic după o evaluare a stării de sănătate a pacientului, având în vedere afecţiunile pre-existente şi riscurile utilizării acestui medicament. Astfel, ca urmare a riscului teratogen, Favipiravir nu se va administra femeilor de vârstă fertilă şi care nu utilizează metode de contracepţie foarte eficace în timpul tratamentului şi cel puţin 7 zile după oprirea acestuia precum şi celor care alăptează, dacă acestea nu doresc să oprească alăptarea. Bărbaţilor activi sexual li se recomandă să folosească mijloace de protecţie pe durata tratamentului şi timp de cel puţin 7 zile după întreruperea acestuia, medicii prescriptori asigurându-se că atât femeile cât şi bărbaţii care utilizează acest medicament înţeleg riscul de afectare a fătului (posibilitatea apariţiei de malformaţii la nou-născuţi), necesitatea utilizării unor metode contraceptive eficace şi necesitatea de a consulta imediat un medic, în cazul în care există posibilitatea apariţiei unei sarcini.

De asemenea, se va recomanda pacienţilor să nu doneze sânge în timpul tratamentului precum şi timp de cel puţin 7 zile după întreruperea tratamentului cu Favipiravir. Lista atenţionărilor este mai mare şi, printre altele, mai prezintă riscul de creştere a enzimelor hepatice (AST, ALT, GGT) şi de afectare hepatică/apariţie a leziunilor hepatice induse medicamentos, precum şi risc de hiperuricemie. Tocmai de aceea se recomandă să se evalueze şi să se monitorizeze funcţia hepatică la pacienţii care prezintă semne şi simptome care sugerează orice leziune hepatică. Toate aceste informaţii trebuie să fie prezentate pacienţilor în timpul discuţiei cu medicul de familie, atunci când li se întocmeşte prescripţia medicală şi, apoi, de către farmaciştii care vor elibera aceste prescripţii medicale. „Pacienţii care vin în farmaciile cu circuit deschis să cumpere Favipiravir vor trebui să aibă, obligatoriu, prescripţie medicală de la medicul de familie, prescripţie care va fi reţinută în farmacie.

Reţeta va fi una simplă, iar pacientul va trebui să plătească 168 lei pentru o cutie cu 40 de capsule, respectiv pentru tratamentul pentru 5 zile. Apoi, aceste persoane vor trebui să semneze un Acord al pacientului prin care acesta certifică faptul că a fost informat de către farmacist şi că a înţeles riscurile la care se expune, practic posibilele efecte adverse care ar putea să apară în urma administrării acestui medicament. De asemenea, farmacistul va explica pacienţilor modalitatea de administrare a medicamentului, pentru a se asigura că aceştia au înţeles cum trebuie să ia comprimatele. Mai ales că modul de administrare ar putea părea un pic mai complicat.

Astfel, în prima zi de tratament se vor administra 1.600 mg la 12 ore, ceea ce înseamnă că pacientul va trebui să ia câte 8 comprimate, de două ori pe zi, un comprimat având 200 de mg. Începând de a doua zi de tratament, doza scade la 600 mg la 12 ore, adică câte 3 comprimate de două ori pe zi. Este important ca pacienţii să înţeleagă acest lucru şi să-l respecte, pentru ca tratamentul să fie eficient; de aceea li se şi dă prospectul în limba română, ca să îl poată studia pe îndelete acasă“, a explicat Conf. Dr. Gabriela Tătărîngă, farmacist primar, Preşedinte al Colegiului Farmaciştilor din Iaşi care a mai adăugat că tratamentul va fi ajustat în funcţie de recomandările medicilor prescriptori care vor lua în calcul posibile comorbidităţi ale pacienţilor.

Informaţii suplimentare despre Favipiravir

Favipiravir este un inhibitor al ARN-polimerazei care s-a utilizat pentru gripă şi infecţia cu virus Ebola. El a fost iniţial produs în Japonia, dar, din cauza efectelor teratogene, în Japonia utilizarea sa este autorizată doar pentru situaţii speciale cum ar fi epidemii sau infecţii emergente cu virusuri gripale, se arată pe site-ul Colegiului Farmaciştilor din România. Antiviralele au o eficienţă cu atât mai mare cu cât sunt administrate mai devreme în cursul bolii, de preferat începând din primele zile de evoluţie; de aceea antiviralele se administrează în primul rând pacienţilor cu forme non-severe de boală care au factori de risc pentru evoluţia severă.

Cu privire la utilizarea Favipiravir la om, o metaanaliză a studiilor publicate până în 27 martie 2020 arată reducerea semnificativă a simptomatologiei şi a modificărilor radiologice la pacienţii trataţi cu acest medicament, fără a demonstra o reducere a necesarului de terapie intensivă sau a ratei deceselor. Cu privire la profilul de siguranţă al Favipiravir, concluziile acestei metaanalize sunt că profilul de siguranţă este favorabil în ceea ce priveşte evenimentele adverse totale şi grave. Cu toate acestea, rămân anumite probleme de siguranţă legate de hiperuricemie, teratogenitate şi prelungirea QTc, care nu au fost încă studiate în mod adecvat. Într-un studiu privind fertilitatea la şobolani, s-au observat efecte asupra testiculului şi spermei şi scăderea fertilităţii la masculi, iar anestrul a fost observat la femele, la doză mare.

În studiile de dezvoltare embrion-fetală, au fost observate rezultate indicative de teratogenitate la şoareci, şobolani, iepuri şi maimuţe şi s-au constatat scăderi ale greutăţii fetaluşilor vii şi ale numărului de fetuşi vii. Totodată, la nivel global, au fost raportate cazuri de leziuni hepatice induse medicamentos (drug-induced liver injury – DILI), asociate cu administrarea de Favipiravir în asociere cu alte medicamente utilizate în tratamentul COVID-19. Relaţia de cauzalitate între administrarea Favipiravir şi apariţia cazurilor de leziuni hepatice induse medicamentos nu se poate stabili cu exactitate, însă nu poate fi exclusă. Este esenţială recunoaşterea precoce a leziunilor hepatice potenţiale determinate de utilizarea Favipiravir. Profesioniştii din domeniul sănătăţii sunt sfătuiţi să evalueze şi să monitorizeze funcţia hepatică la pacienţii care se prezintă cu semne şi simptome care sugerează orice leziune hepatică.

sursa zdi

Alte articole

Ordinea pe buletinele de vot la Pașcani

Biroul Electoral Local a stabilit prin tragere la sorți...

”O cană de fericire” la Școala Gimnazială Specială Pașcani

C.P. Școala Gimnazială Specială Pașcani a fost beneficiara Campaniei...

Tânăra care a dat șpagă pentru a trece examenul auto a fost trimisă în judecată

Ofițerii de poliție ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul...

Vremea se încălzește și scăpăm de ploi. Prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni

ANM a publicat prognoza pentru următoarele patru săptămâni, intervalul...
Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:70