9.9 C
Paşcani
sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ideea de succes a unui fost inginer. Plantațiile de salcâm de lângă Pașcani – “aurul verde” fără sfârșit

Aveti un teren sarac si nu stiti ce sa faceti cu el? Un barbat in varsta de 68 de ani dintr-o comuna de langa Pascani are solutia perfecta si poate fi un exemplu de urmat. Localnicul a infiintat o plantatie de salcam pe circa patru hectare de pamant, lasate mostenire, in zona padurii din Bratesti. Puietii au fost plantati in urma cu circa 28 de ani, iar acum, Gheorghe Jipa, fost inginer in constructii drumuri, se bucura de “aurul verde”.

 

Mica investitie facuta cu ani in urma a devenit o mare avere. Cat vezi cu ochii se intinde o padure tanara de salcami, iar daca ar fi valorificata, i-ar putea aduce proprietarului un venit cu multe zerouri. Deocamdata, nu a scos la vanzare nici un copac, dar de ani buni isi incalzeste locuinta atat el cat si mama lui, doar cu salcam, un lemn de esenta tare care da randament.

Fostul inginer spune ca a fost luat in deradere atunci cand a renuntat la pamantul agricol pentru a-l transforma in padure. Dar imediat dupa el si alti vecini au ales sa faca asta. Astfel ca in zona au aparut zeci de hectare de salcami.

Povetele date de localnicul din Bratesti nu se termina doar la infiintarea unei culturi de salcami, pe care el o numeste o “investitie fara sfarsit”. El sfatuieste tinerii sa incerce sa faca orice si sa nu se planga de lipsa locurilor de munca.

Salcamul este simbol al startorniciei si aproape de sufletul românului. Aceste plantatii au inceput să revină în prim-plan in ultimii ani, după ce tot mai mulți investitori au luat in calcul culturile energetice ca sursă de profit. Prețul tot mai mare al lemnelor de foc fac din cultura de salcâm o afacere profitabilă chiar și pe spații mici. Se multiplică foarte rapid, iar cultivatorii pot vinde în foarte scurt timp lemnul sau își pot înmulți gratuit suprafața plantată.

 

Alte articole