11.3 C
Paşcani
duminică, aprilie 28, 2024

HARTĂ INTERACTIVĂ Școlile și liceele care vor fi dotate prin PNRR. Zeci de unități din zona Pașcani, Târgu Frumos, Hârlău

Ministerul Educației a publicat harta interactivă cu cele 2.538 de proiecte prin care școlile vor primi finanțare prin PNRR de peste 1 miliard de euro pentru mobilier, laboratoare de științe, informatică sau cabinete școlare. Pentru fiecare județ se specifică numărul proiectelor depuse, lista școlilor care vor primi finanțare și valoarea proiectului.
Cele mai multe proiecte sunt în județul Suceava, 108, urmează Bihor și Argeș, fiecare cu câte 98 de proiecte și Teleorman cu 96.

Cele mai puține proiecte au județele Ialomița, 11 proiecte, Harghita, 13 proiecte și Covasna, 14 proiecte.

Ce investiții pentru școli se finanțează:

  • „cabinete școlare (inclusiv pe discipline, de asistență psihopedagogică, săli de sport) dotate cu mobilier și materiale sportive, inclusiv echipamente digitale.
  • laboratoare de științe dotate cu mobilier specific, echipamente digitale și materiale didactice.
  • laboratoare de informatică dotate în grădinițe, învățământ primar, gimnazial, liceal și în alte unități conexe.
  • ateliere de practică dotate cu materiale și echipamente didactice”, potrivit Ministerului Educației.
Informații de context

Edupedu.ro a scris că peste 2.000 de școli vor fi tăiate din țintele și jaloanele PNRR, de la dotarea laboratoarelor de informatică sau de la dotarea pentru reducerea abandonului școlar, după cererea de modificare făcută de Guvern.

Ministerul Educației a precizat că a propus exclusiv ajustarea țintelor și jaloanelor care nu au fost atinse în urma apelurilor de proiecte deja lansate și al căror calendar a fost deja extins de mai multe ori, în vederea sprijinirii beneficiarilor pentru a depune proiecte, astfel:

  • Ajustarea indicatorilor din cadrul jaloanelor aferente dotării unităților de învățămant preuniversitar cu laboratoare de informatică. În acest caz, în urma apelului de proiecte, a reieșit că nevoia locală a fost mai mică decât estimarea inițială a Ministerului Educației, în principal ca urmare a multiplelor finanțări de care au beneficiat școlile în perioada pandemiei pentru asigurarea necesarului de echipamente IT. Prin urmare, în urma centralizării nevoii reale transmise de unitățile de învățământ, prin cererile de finanțare depuse în cadrul apelului de dotări, Ministerul Educației a solicitat ajustarea jaloanelor în conformitate cu proiectele depuse, astfel încât alocarea financiară să poată fi utilizată prin raportare la nevoia reală la momentul deschiderii apelurilor de proiecte, nu la momentul estimărilor făcute la data depunerii Planului de Redresare și Reziliență (ex.: de la 5.200 de laboratoare estimate inițial la minimum 4.350).

Accesați harta interactivă pentru a vedea unde se încheie contractele de finanțare din cadrul apelului „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitare și a unităților conexe”, scrie Ministerul Educației pe pagina de Facebook.

Repartizarea geografică pe județe a proiectelor depuse este disponibilă aici: https://uefiscdi-direct.ro/map-pnrr-pnrrdotari2023

Sursa edupedu.ro

Alte articole