1.4 C
Paşcani
vineri, decembrie 3, 2021

Guvernul a decis majorarea salariului minim pe economie de la 1 ianuarie anul viitor

Guvernul a decis majorarea salariului minim pe economie la 2.550 de lei de la 1 ianuarie anul viitor, a anunţat premierul Florin Cîţu, după o nouă rundă de discuţii cu partenerii sociali.

 


Hotărârea ar putea fi adoptată în şedinţa executivului din această după-amiază. După întâlnirea de dimineaţă, reprezentantul patronatelor, Florin Jianu, a precizat că propunerea lor de majorare cu un procent mai mic a fost respinsă şi că vor fi păstrate toate contribuţiile pentru muncă. Unele sectoare ale economiei vor fi afectate de această majorare, a atras al atenţia.

Florin Jianu consideră că sunt necesare şi măsuri de protejare a IMM-urilor.

Florin Jianu: Salariul minim pe economie trebuie să fie parte dintr-un pachet de măsuri, nu vii cu salariul şi spui „va fi x de la 1 ianuarie”, fără să te gândeşti la niciun fel de consecinţe şi ce spunem noi prin acest pachet: vino cu măsuri de recâştigare a competitivităţii anumitor domenii sau de schimbare a lor către alte domenii, ai fonduri europene din exerciţiul actual, cu totul mai avem aproximativ 15 miliarde de euro din fondurile europene 2014-2020. De aici, de fapt, pornesc toate aceste probleme, din faptul că nu privim în ansamblu impactul asupra economiei româneşti.

Liderul Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, a arăta că 2.550 de lei este şi valoarea pe care au propus-o sindicatele pentru salariul minim. El a adăugat că a obţinut promisiunea premierului de a analiza o formulă de calcul, pe care o vor propune sindicatele, astfel încât mărirea salariului minim pe economie să fie predictibilă.

Dumitru Costin: Ne-am asumat, ca stat membru, şi adoptarea unui mecanism transparent, predictibil de stabilire a salariului minim, acel mecanism tripartit guvern-patronate-sindicate, în care fiecare din cele trei părţi preţ să îşi desemneze experţi. Cel puţin noi ne-am angajat că în trei săptămâni, cel puţin noi din BNS, suntem în stare să punem pe masa Guvernului, indiferent cum se numeşte el, pe masa Parlamentului o notă de fundamentare şi un proiect de lege, mai ales că am analizat modele care există în diverse ţări. Modelul german ni s-a părut cel mai corect de aplicat şi în România, să ieşim din zodia politică a stabilirii din burtă a salariului minim pe economie.

2.550 de lei va fi valoarea brută a salariului minim pe economie faţă de 2.300 de lei, cât este în prezent, ceea ce reprezintă o creştere de aproape 11 procente şi se traduce într-o creştere netă de aproape 138 de lei.

Sursa radioiasi.ro

DE LA ACELAȘI AUTOR

Raport parlamentar, noiembrie 2021- deputat PSD, Vasile Toma

Gradul de încredere pe care cetățenii ți-l acordă este și trebuie să fie direct proporțional cu gradul...

Angajaţii instituţiilor publice vor primi vouchere de vacanţă în perioada 2022 – 2026

Angajaţii instituţiilor publice vor primi, în perioada 2022 – 2026, vouchere de vacanţă în valoare de 1.450...

Începe sezonul distracției pe gheață la patinoarul de la Palas!

Iarna se apropie cu paşi repezi, iar odată cu răcirea vremii vine şi distracţia pe gheață la...

Acest profesor din Boureni-Moțca a fost premiat de președintele Klaus Iohannis pentru că a ajutat zeci de copii să nu renunțe la școală! Gheorghe...

Un tânăr din Iași a fost decorat chiar de președintele Klaus Iohannis cu ordinul „Meritul pentru Învățământ”...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI