21.9 C
Paşcani
duminică, aprilie 28, 2024

Grevă de avertisment în școlile din Pașcani, Târgu Frumos, Hârlău și comune

A fost greva de avertisment miercuri, 17 mai, între orele 11-13 în școlile din Pașcani, Târgu Frumos și Hârlău, la fel ca în toată țara. Profesorii au stat în clase, dar nu au ținut cursurile. Măsura vine în urma protestelor ce au avut loc în ultimele zile și ar putea aduce chiar grevă generală la începutul săptămânii viitoare.

La Colegiul Național Mihail Sadoveanu din Pașcani, în aceste două ore a fost liniște completă. Profesorii nu au predat, iar elevii au stat pur și simplu în bănci.

Și scenariul poate deveni chiar mai grav de luni, 22 mai. Sindicatele din educație spun că dacă nu vor primi un răspuns favorabil din partea Guvernului privind solicitările lor vor declanșa greva generală de săptămâna viitoare.

Aceste ape tulburi din educație vin în contextul în care clasele terminale se pregătesc pentru examene, iar buna desfășurare a evaluărilor ar putea fi bulversată, potrivit presei naționale.

De precizat este faptul că peste 10.000 de sindicaliști din învățământ au ieșit în stradă, în ultima săptămână, revendicările fiind de natură salarială, dar și privind infrastructură de educație.

Printre revendicările sindicatelor din educație se află și următoarele”

  • „Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțîn egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
  • Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rată inflației;
  • Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
  • Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
  • Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
  • Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației“.

Alte articole