14.5 C
Paşcani
vineri, septembrie 29, 2023

Greva a încetat: câţi bani vor câştiga în plus angajaţii din învăţământ de la 1 iunie şi de anul viitor

Greva generală a fost suspendată luni, 12 iunie, după ce Guvernul a prezentat o nouă propunere adresată preşedinţilor celor două federaţii sindicale naţionale, având în vedere revendicările acestora.

A fost emisă o Ordonanţă de Urgenţă prin care Executivul a acceptat introducerea salariului brut pe economie drept salariul debutantului în viitoarea lege a salarizării şi majorarea cu 50% de la 1 ianuarie 2024. Personalul didactic de predare, de conducere, îndrumare şi control sau didactic auxiliar va beneficia de o majorare în medie de 25%, adică 1.300 de lei, iar personalul nedidactic va primi 420 de lei.

Ce reprezintă majorarea medie de 25%?

A fost propusă o majorare în medie de 25% raportată la grila de salarizare care urmează să fie întocmită, ce reprezintă, de fapt, 1.300 de lei brut. „Nu vorbim de procente, pentru că dacă vorbim de procente şi aplicăm 25% şi la profesorul debutant, care are salariul de 2.550-2600 de lei, este o sumă, iar dacă aplicăm 25% la profesorul cu 45 de ani vechime, va rezulta o sumă cam cu 1.000 de lei mai mare. Aşa, distanţa dintre profesorul debutant şi profesorul în prag de pensie se va mări şi mai mult, ceea ce nu este de dorit, pentru că intenţia noastră, a sindicatelor, a fost creşterea veniturilor profesorilor la început de carieră. Atunci, s-a convenit transformarea acestui procent de 25% în sumă fixă, fiind vorba despre un procent de 25% în medie. Astfel, cel care are 45 de ani vechime va avea o creştere salarială de 21-22%, pe când profesorul debutant va vea o creştere de 31,7%. Accentul a fost pe debutanţi, astfel încât să existe un stimulent în atragerea specialiştilor în învăţământ. 1.300 de lei reprezintă brutul care se adaugă la salariul de bază al fiecărui cadru didactic de predare, de conducere, întrumare şi control sau didactic auxiliar”, a explicat Preşedintele Sindicatului Învăţământ „Spiru Haret” din Iaşi, Mirel Pristavu.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Alte articole