17.7 C
Paşcani
vineri, mai 3, 2024

FOTO/VIDEO – Primele imagini cu pictura din interiorul catedralei din Pașcani. Icoane de o frumusețe rară, în tehnica mozaicului

Catedrala din municipiul Pașcani a ajuns la una dintre cele mai importante lucrări a unui lăcăș de cult – pictura interioară. În prezent, doar o suprafață de circa 10% din pereții bisericii au fost acoperiți cu mozaic, una dintre cele mai durabile tehnici, dar și costisitoare.

Pășcănenii au putut vedea pentru prima dată pictura catedralei în noaptea de Înviere, când a fost săvârșită prima slujbă în locația respectivă. VIDEO AICI – pictura catedrala

Până acum au fost făcute lucrări de pictură, doar în partea din față a bisericii. Pe boltă turlei lăcășului de cult, ce atinge la interior 50 metri înălțime a fost pictată o icoană ce îl reprezintă pe Iisus Hristos Pantocrator, ce binecuvântează lumea.

Apoi, pe bolta Sfântului Altar este icoana Maicii Domnului Platytera, de aproximativ 40 metri pătrați. Este o reprezentare iconografică întâlnită în cele mai multe biserici, ca mijlocitoare între cer și pământ, tronând la hotarul dintre ierarhia cerească și cea pământească.

Pe centrul peretelui din fața Altarului este un geam rotund cu vitralii, cu o cruce romană unde este pictat Iisus Hristos.

În partea de mai jos a peretelui este pictată icoană împărtășirii apostolilor și alți sfinți.

Din suprafața totală pentru pictură de circa 4.000 de metri pătrați au fost realizați doar 500 de metri pătrați până în prezent. Este o lucrare costisitoare, dacă luăm în calcul faptul că un metru pătrat de mozaic costă circa 1.400 de euro, potrivit celor spuse de preot paroh. Doar o treime din pereții bisericii vor fi în mozaic, restul urmând a fi pictați în frescă.

Și catapeteasma sau tâmpla bisericii cum mai este denumită, este în lucru la un atelier din Târgu Neamț, iar lucrările vor dura circa doi ani. Este folosit lemn de tei, iar la final va fi acoperită cu o foiță de aur, o tehnică des folosită în lăcășurile de cult.

Sunt deja în biserica două icoane importante ce fac parte din catapeteasmă.

Pardoseala va fi acoperită cu marmură, iar părintele speră ca până la hramul bisericii această lucrare să fie realizată.

În ceea ce privesc resursele financiare, aproape tot ce s-a realizat până în prezent este din donațiile credincioșilor, iar preotul Postolachi spune că va cere sprijin și din partea autorităților.

De precizat este și faptul că se lucrează la catedrală din anul 2000. Clădirea are o suprafață de circa 600 de mp, cel mai înalt punct este la 44 de metri înălțime și are două altare.

Catedrala Pogorârea Sfântului Duh a devenit clădirea cea mai reprezentativă a Pașcaniului și este cea de-a doua biserică după Mitropolia din Iași ca monumentalitate și grandoare, având în vedere și demisolul bisericii – un spațiu multifuncțional pentru slujbe religioase, activități cu tineretul sau social-umanitare.

Alte articole

Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:70