25.8 C
Paşcani
marți, mai 7, 2024

FOTO Atenție la cine vă sapă în grădină! Au început lucrările la autostrada A7, în suburbia Boșteni

Nemulțumiri în rândul unor pășcăneni din suburbiile municipiului, după începerea lucrărilor de pregătire a terenului pentru construirea autostrăzii A7, care va trece prin apropierea Pașcaniului. De câteva zile au început lucrări pe câmpurile agricole pentru devierea unor conducte de gaz, chestiuni premergătoare construcției investiției.

Oamenii din zonă, care au deja înființate culturi pe acele suprafețe, au fost luați prin surprindere de faptul că marile utilaje au intrat pe pământuri și au distrus o mare parte din plantații. Ei nu ar fi fost informați despre faptul că pe terenurile lor vor începe lucrările, motiv pentru care au cerut ajutorul Poliției Naționale.

Primarul Pascaniului, Marius Pintilie, a făcut precizări pe acest subiect în conferința de presă de joi, 15 iunie. Edilul recunoaște faptul că cetățenii nu au fost anunțați și că există o stare de nemulțumire în rândul lor.

El spune că nici Primăria nu a fost anunțată de începerea lucrărilor, dar că partea bună a problemei este faptul că se fac pași pentru construirea autostrăzii, o investiție extrem de importantă pentru comunitate.

Într-un punct de vedere transmis de reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Iași se arată că „a fost formulată o petiție de către un cetățean cu privire la lucrările efectuate în zonă și prejudiciul produs în urma acestora, petiție în cadrul căreia se fac verificări”.

De remarcat este faptul că există mari nedumeriri privind procesul de expropriere a cetățenilor pe terenurile cărora urmează să treacă autostrada. Instituțiile implicate în acest demers nu au informat oamenii cu privire la această chestiune și este foarte probabil ca o bună parte din aceste suprafețe să fie cultivate, iar cetățenii își pierd investiția.

Potrivit Ziarului de Iași, exproprierile vor fi făcute pe sectorul ieşean al autostrăzii A7, respectiv între Mirceşti şi Paşcani, traseul având aproape 30 km.

În context, guvernul afirmă că lista a fost întocmită în baza evidenţelor pe care le are fiecare primărie. Astfel, în cazul a 230 de suprafeţe nu au putut fi identificaţi proprietarii, iar cei mai mulţi deţinători de terenuri sunt în Paşcani (89), în top urmând Hălăuceşti (45), Stolniceni Prăjescu (44), Mirceşti (41) şi Mogoşeşti Siret (10).

Este vorba despre 336 hectare, în condiţiile în care 120 ha sunt pe raza Paşcaniului, iar 108 ha în Hălăuceşti.

În total, valoarea despăgubirilor pe tot acest segment de 30 km este de 12,6 milioane de lei și sunt peste 1.500 de proprietari de terenuri.

Alte articole

Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:70