-1.2 C
Paşcani
marți, februarie 7, 2023

Fără premii în bani pentru evenimentele locale?

Fără premii în bani pentru evenimentele locale?

Zecile de activități spotive, artistice sau culturale ce au loc la nivel local se pare că în acest an nu vor mai fi premiate. O ordonanță de urgență emisă la finalul anului trecut de Guvern interzice alocarea de bani pentru premierea lor. Astfel, din sutele de pășcăneni care erau pe podium, administrația locală va da bani numai celor care ajung cu rezultate bune de la concursurile sau olimpiadele naționale sau internaționale. Discuții pe marginea acestui subiect au fost și în cadrul ședinței de Consiliu Local ce a avut loc zilele trecute la Pașcani.

Nu mai sunt bani pentru festivitățile de premiere de la Pașcani în acest an? Cu un buget de aproape două miliarde de lei în fiecare an, administrația locală prin instituțiile de cultură sau compartimentele de specialitate avea un buget pentru a susține acordarea de bani la tot felul de concursuri și competiții locale, însă în acest an ordonața de urgență 90 din decembrie 2017 interzice aceste premieri cu bani de la bugetul local. Pe listă se regăsesc doar o parte dintre ele și face referire la cei care ajung la fazele naționale și internațioanle ale diferitelor concursuri.  Iată ce spune ordonanța 90 din decembrie 2017 ART. 9 (2), în anul 2018 se pot acorda premii pentru sportivii și colectivele tehnice care au obținut performanțe deosebite la acțiunile sportive internaționale și naționale oficiale, pentru elevii, studenții, cercetătorii și profesorii care au obținut distincții la olimpiadele internaționale și concursurile internaționale și naționale pe discipline de învățământ și pentru profesorii care i-au pregătit pe aceștia, cu încadrarea în alocarea bugetară.

De exemplu, reprezentanții Casei de Cultură “Mihail Sadoveanu” din Pașcani la organizarea evenimentului “Domnilor profesori cu dragoste” se premiau și în bani cadrele didactice pensioanre. În acest an, se vor acorda doar plachete, diplome, flori și momentul artistic cu invitați de seamă, cel puțin așa este trecut în programul de activități și cheltuieli a instituției. Lămuririle au avut loc în ședinței de Consiliu Local de miercuri, 21 februarie.

Reprezentanții administrației locale au solicitat lămuriri de la Minister dacă această ordonață se aplică și pentru astfel de evenimente organziate la nivel local și dacă se poate găsi o sursă de finanțare pentru a premia participanții clasați pe locuri fruntașe.

Dacă micile evenimente locale nu vor mai fi premiate, elevii, profesorii și sportivii ce reușesc rezultate bune la concursuri și olimpiade naționale și internaționale vor primi premii în bani.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow