19.1 C
Paşcani
marți, aprilie 30, 2024

Explicații și soluții pentru furnizarea apei, fără întrerupere – VIDEO

Intâlnire importantă la Primăria Pașcani cu privire la furnizarea apei în municipiu, după cele cinci avarii de pe rețeaua de aducțiune din ultima perioadă care au avut ca efect intreruperea furnizării a apei pentru populație.

La discuții a participat o echipă tehnică din partea operatorului APAVITAL, in frunte cu directorul general, Mihail Doruș, primarul municipiului, Marius Pintilie, deputatul Sorin Năcuță, vicepreședintele CJ Iași, Marius Dangă, precum și consilierii locali, Sorin Olariu, Leonard Ursu și Ciprian Pintilie, de la PSD.

Reprezentantul CJ Iași, în subordinea căreia se află operatorul regional APAVITAL a spus că situația din Pașcani este una atipică și că din discuțiile și soluțiile de aici va reieși un manual de bune practici pentru modul de preluare a rețelelor din alte localități. Dangă a mai spus că iși dorește ca APAVITAL să devină un operator etalon la nivel național și că are tot sprijinul CJ Iași pentru derularea proiectului de investiții privind extinderea rețelelor de apă și canalizare, cel mai mare din ultima perioadă.

In același context, directorul general al APAVITAL, Mihail Doruș a subliniat că nu există nici o legătură de cauzalitate intre avariile de pe rețeaua de pe aducțiune cu perioadă in care au avut loc.

Doruș a spus că astfel de situații au apărut din cauza unor probleme pe aducțiunea cu apă, unde țevile sunt fisurate în urma lucrărilor de proastă calitate.  Directorul societății a mai spus că intervenția echipelor a fost făcută în grafic, că astfel de avarii se intâmplă peste tot, dar succesiunea lor intr-o perioadă scurtă de timp a dus la întreruperea furnizării apei și crearea unui disconfort in rândul cetățenilor.

Precizările au fost necesare in contextul in care primarul municipiului, in ședinta consiliului local din 16 aprilie a lăsat să se inteleagă că avariile din ultima perioadă ar fi fost provocate in urma unui sabotaj pe motive politice.

Doruș a spus că nu poate garanta că nu vor mai fi avarii pe rețeaua de aducțiune, dar a spus că vor fi reduse pierderile semnificativ în urma finalizării investițiilor pe rețelele de apă și canalizare și că nu vor fi probleme cu calitatea apei. Ca soluție, reprezentantul APAVITAL a spus că urmează să fie făcută o stație pentru folosirea apei din Siret în vederea furnizării apei pentru unitățile de producție, mai ales ROMPAK. Prin aceste măsuri, va rămâne mai multă apă în rezervoare la dispoziția pășcănenilor, sufiecientă chiar și pentru a acoperi perioada de reparații, atunci când vor apărea avarii.

În același contextul, consilierul Olariu a solicitat operatorului ieșean să investească intr-o nouă conductă de aducțiune, o sursă secundară pentru a putea fi folosită in cazul unor avarii.

De cealaltă parte, reprezentanții APAVITAL au spus că o astfel de decizie ar trebui luată de Consiliul Local, proprietarul rețelelor de apă și canalizare și tot Pașcaniul ar urma să găsească resursele financiare necesare. Din discuție a reieșit că investiția ar fi de circa 25-30 de milioane de lei, dacă s-ar lua în calcul schimbarea conductei pe o distanță de 5 km.

După aproape două ore jumătate de discuții, nu a reieșit o soluție clară care urmează să fie pusă în practică. Unul dintre tehnicienii operatorului a adus în discuție o fostă sursă de apă a municipiului Pașcani de la Hăznășeni. Ea ar putea fi folosită pentru a asigura un plus de apă în situația unor avarii. Propunerea ar urma să fie analizată, în contextul în care suprafețele de teren de protecție a puțului au trecut în proprietatea privată. O astfel de documentație a fost trimisă de regie spre analiza administrației locale de câțiva ani de zile, dar actualul primar spune că nu știe despre ea. În încheiere, primarul municipiului a spus că pășcănenii au nevoie de un răspuns și o soluție imediată cu privire la intreruperea apei. De partea cealaltă, APAVITAL a explicat că la Pașcani serviciul de furnizare a apei se desfășoară in condiții foarte bune, cu excepția recentelor avarii.

În urma acestor discuții, cel mai probabil, va fi analizată și pusă în practică în regim de urgență, amenajarea unei noi stații de epurare pentru preluarea și folosirea apei din Siret. Reprezentanții societății au spus că investiția ar putea fi realizată in maxim doi ani de zile, un an pentru obținerea avizelor necesare și un an pentru execuția lucrărilor.

Alte articole