3.6 C
Paşcani
joi, decembrie 9, 2021

Emiterea noii cărți electronice de identitate, programată în august, ar putea întârzia. Care este motivul

Apariția în sistemul administrativ din România a noii cărți electronice de identitate pentru cetățeni, anunțată pentru august, ar putea întârzia o perioadă.

Deși România este obligată să emită cartea electronică de identitate încă de marți, 2 august 2021, conform reglementărilor UE, au apărut o serie de probleme de ordin administrativ.

Astfel, la mai puțin de o săptămână până atunci, Imprimeria Națională, instituția care ar trebui să producă noile documente, abia a lansat o primă licitație pentru materialele necesare.

Emiterea noii cărți electronice de identitate, programată în august, ar putea întârzia

Autoritățile vor să achiziționeze 8 milioane de elemente de securitate pentru cardurile de identitate și mai pregătește o altă licitație pentru asigurarea dotării la nivel național a infrastructurii de preluare a datelor pentru noua carte de identitate.

Potrivit Hotnews, datele din Sistemul Electronic de Achiziții publice indică faptul că Imprimeria a lansat o licitație cu o valoare estimată la peste 8,6 milioane lei (1,7 milioane euro) pentru achiziția de elemente de tip DOVID ce vor fi utilizate pentru securizarea de carduri din policarbonat (documente de identitate).

”Până la această data au fost demarcate procedurile pentru achiziția: Elementelor de tip DOVID si servicii aplicare DOVID, cu o valoare estimată de 8.672.224,00 lei fără TVA, pentru o cantitate de 8.000.000 elemente de Securitate tip DOVID, ce include și serviciile de aplicare;

În fază finală pentru publicare în SEAP se află documentația pentru achiziția sistemului de preluare date (complete), ce includ componentele necesare preluării datelor pentru noua carte de identitate (Stație de lucru portabilă, Multifuncțională laser A4, Monitor extern, Cameră web + trepied, Licențe prelucrare imagini, Cititor amprente + cititor smart card, Pad de semnătură, Cititor documente).

Cantitatea necesară pentru asigurarea dotării la nivel național a infrastructurii de preluare a datelor pentru noua carte de identitate este de 1.000 complete. Valoarea estimată a infrastructurii de preluare a datelor este de circa 26 milioane lei.

De asemenea după finalizarea specificațiilor tehnice ale infrastructurii centrale și parcurgerea etapelor de avizare aprobare (inclusive aviz CTE) va fi publicată în SEAP procedura documentația pentru procedura de achiziție”, se arată într-un comunicat al Imprimeriei Naționale, scrie sursa citată.

Opțiunile cetățenilor care nu doresc carte electronică de identitate

Românii care, din diferite motive nu doresc să treacă la deținerea unei astfel de cărți de identitate electronică, pot opta pentru eliberarea unei cărţi de identitate simple.

În ceea ce privește prețul noilor cărți de identitate, cei de la Imprimeria Națională au spus că acesta nu a fost stabilit încă.

”Referitor la prețul cărții de identitate precizăm următoarele: Conform legislației în vigoare prin care se introduce în circulație noua carte de identitate, sunt prevăzute următoarele documente principale: Carte de identitate electronică și Carte de identitate simplă

Prețul pentru cele două documente este în curs de finalizare, urmând a fi supus avizării, astfel cum este prevăzut în legislația specifică, direcției de specialitate din cadrul Ministerului Finanțelor”, a anunțat instituția.

Sursa Fanatik 

DE LA ACELAȘI AUTOR

Construcția Spitalului Regional de Urgență Iași intră în linie dreaptă (P)

Finalizarea licitației de proiectare a fost doar primul pas în direcția construcției primului spital regional de după...

Deputatul Vasile Toma: Comitet interministerial pentru A7 si A8

Am organizat, impreuna cu colegii parlamentari social-democrați din Iasi, intalnirea solicitată de societatea civilă ieseana, cu presedintele...

Benzina si motorina mai scumpe de la 1 ianuarie

Benzina si motorina se vor scumpi, de la 1 ianuarie, dupa ce Guvernul a majorat nivelul accizelor...

Vinul fiert, cea mai populară băutură a iernii. Reţeta delicioasă recomandată de Radu Anton Roman

Băut în cantităţi moderate, vinul roşu se transformă în leac natural. Cercetătorii europeni au descoperit că persoanele...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI