17.2 C
Paşcani
vineri, septembrie 29, 2023

„După 25 de ani de vechime, mi-e şi rusine să zic ce salariu am”. Dacă angajaţii din Sănătate intră în grevă, doar urgenţele vor mai fi acoperite în spitale

Un necaz nu vine niciodată singur: guvernanţii nu i-au convins încă pe dascăli să reia cursurile iar acum află că şi sistemul sanitar e bolnav. Mii de angajaţi din spitalele din toată ţara au ieşit astăzi pe străzile Capitalei să ceară salarii mai mari, sporuri, mai mulţi bani pentru gărzi. Ca să fie siguri că sunt ascultaţi, sindicaliştii au anunţat că de la 1 iulie sunt pregătiţi de  grevă generală.

„Domnilor guvernanţi, pandemia a trecut! Am muncit cât ne-aţi cerut”, spune un lider sindical. Medici, asistenţi şi personal auxiliar din toate spitalele din ţară au început scandalul de dimineaţă, în faţa Guvernului. Cea mai mare supărare: salariile au rămas la nivelul anului 2018. Protestatarii cer venituri aduse în 2023, sporuri majorate şi gărzi mai bine plătite. „E ca si cum noi am fi in trecut. Nu se poate. Trebuie să reactualizăm si sa venim cu baza de sporuri pe anul 2022 si scoaterea indemnizatiei de hrana din salariu”, spune un protestar.

Medicii ar putea refuza să mai intre în gărzi

După trei ore în faţa Palatului Victoria, manifestanţii au pornit pe străzile Capitalei. „Avem salariile sub orice critică de mici. După mai bine de 25 de ani de vechime mi-e şi rusine să zic ce salariu am”, spune un alt protestar. Liderii de sindicat au fost astăzi şi la Guvern, şi la Ministerul Sănătăţii, şi la Ministerul Muncii. Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care salariile personalului auxiliar cresc cu 5%. Adică, în medie, vorbim de 350 de lei în plus. Astfel, salariul unei infirmiere va depăşi 4.400 de lei, iar cel al unui brancardier se va apropia de 3.700 de lei. Peste 40.000 de angajaţi din spitale vor beneficia de această mărire.

Continuarea pe Observator 

Alte articole