0.2 C
Paşcani
vineri, ianuarie 27, 2023

Doi ani de la primul caz de COVID-19 depistat în China, care a schimbat lumea. Aproape 5,3 milioane de oameni uciși de virusul care a adus pandemia

Peste 267 de milioane de persoane infectate cu COVID-19 și aproape 5,3 milioane de pacienți decedați, așa arată în cifre pandemia de coronavirus la doi ani de la primul caz depistat în China. De atunci, peste 90% dintre persoanele care au trecut prin boală s-au vindecat și mai puțin de 2% au murit.

Dincolo de toate semnele de întrebare care încă nu și-au găsit răspunsul, dincolo de toate teoriile conspirației care, într-o astfel de perioadă de criză medicală acută, nu aveau cum să nu apară, pandemia de coronavirus este o realitate tristă a acestor doi ani.

În luna decembrie a anului 2019, în orașul Wuhan din China s-a declanșat o epidemie de COVID-19, cauzată de sindromul respirator acut sever coronavirus 2 (SARS-CoV-2), care s-a răspândit, cu rapiditate, către alte regiuni din China și apoi în întreaga lume, luată prin surprindere de un virus necunoscut. Ulterior, Organizația Mondială a Sănătății recunoaște oficial noul coronavirus ca SARS-CoV-2, iar boala este denumită COVID-19.

”Andrà tutto bene” (”Totul va fi bine”), mesajul speranței

Oficial, primul caz de infectare cu noul coronavirus a fost identificat pe 8 decembrie 2019, iar în luna ianuarie 2020 apăruseră deja cazuri izolate și în unele state membre ale Uniunii Europene (UE).

La sfârșitul lunii februarie 2020, Italia a fost prima țară europeană care a raportat o creștere semnificativă a cazurilor de COVID-19 concentrate în regiunile nordice ale țării, iar noul coronavirus a declanșat un ”asediu” devastator, care continuă și astăzi. Până în luna martie 2020, toate statele membre ale UE raportaseră cazuri de COVID-19. Iar numărul de cazuri de infectare a continuat să crească în întreaga lume.

Încă din prima perioadă a acestui ”război” dus de întreaga planetă împotriva noului coronavirus, solidaritatea a reprezentat factorul-cheie al ”contraatacului” uman. În Italia, crunt lovită în primăvara anului 2020, laitmotivul a fost ”totul va fi bine”.

Oamenii au început să creeze bannere curcubeu inscripționate cu mesajul ”Andrà tutto bene” (”Totul va fi bine”), agățându-le pe ferestre și balcoane, transmițând acea gândire pozitivă colectivă atât de necesară într-o situație extremă. Totul a plecat, practic, de la expresia cantoneză ”jiayou” – ”nu renunțați” – vehiculată în China, țara de origine a pandemiei. Ulterior, bannerele curcubeu s-au răspândit în întreaga Europă și au devenit una dintre cele mai importante expresii asociate pandemiei de coronavirus.

continuarea pe gândul.ro

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow