15.7 C
Paşcani
marți, aprilie 30, 2024

Doamna care transformă copiii nevoiași de la sat, în oameni cu carte. „Să îndrăznească să viseze. Asta le spun mereu“

Angelica Cocea a devenit sufletul școlii din Țibănești (Iași) unde predă de 29 de ani. Le cumpără copiilor sărmani haine, încălțăminte, mâncare și rechizite și abordează fiecare elev talentat ca să îl motiveze să scrie la revista școlii. Încrederea pe care o sădește în ei este răsplătită.

Angelica Cocea FOTO arhiva personală
Angelica Cocea FOTO arhiva personală

Angelica Cocea (60 de ani), învățătoare la Liceul Tehnologic „Petre P. Carp“ din comuna Țibănești, județul Iași, a obținut premiul I la categoria „Dezvoltarea abilităților socio-emoționale“ la Gala Profesorul Anului în Mediul Rural din 2023, organizată de Teach for Romania, pentru meritul de a motiva și inspira zeci de generații de elevi.

Dascălul își amintește că și-a dorit să devină cadru didactic când a luat pentru prima dată contact cu școala.

„Mi-a fost model o învățătoare care era pensionară și la care mama mea mă trimitea să îi fac cumpărăturile. Era foarte manierată, pentru că era crescută la pension, ceva foarte rar într-un sat ca al nostru. I se spunea «Doamna». M-au impresionat eleganța ei, felul în care vorbea. Ușor, ușor m-a cucerit și mi-am dorit să fiu și eu «Doamna»“, a povestit Angelica pentru „Weekend Adevărul“ cum a început totul.

Satul stării de bine

Nu știe ce vor deveni copiii care îi trec prin mână, dar muncește neobosit ca să îi facă empatici, responsabili, comunicativi și conștienți că își pot realiza visurile dacă muncesc suficient de mult și sunt perseverenți.

„La clasă nu ofer numai informații. Micuții din bănci sunt cu ochii țintiți pe tine și, înainte de a-i învăța să citească și să socotească, le formez caracterul cu seriozitate, responsabilitate și dragoste. Mă gândesc permanent că acești copii trebuie să se formeze mai întâi ca oameni“, explică învățătoarea.

Unul dintre atuurile sale la clasă este că reușește să le stârnească mereu curiozitatea elevilor în orice face și o duce până la nivelul la care îi face dependenți de ea. De pildă, una dintre lecțiile predate a fost starea de bine.

Copiii au creat „satul stării de bine“, iar în fiecare casă și-au imaginat că ar locui fericirea și stima de sine, printre multe altele.

Continuarea pe Adevarul 

Alte articole