13.9 C
Paşcani
miercuri, octombrie 20, 2021

Din aprilie, producătorii și comercianții de alimente sunt vizați de o nouă obligație legală. Riscul: amenzi de până la 30.000 lei

Producătorii și comercianții de alimente vor avea o nouă obligație legală începând cu prima zi a lunii aprilie 2021. Aceștia vor avea voie să pună pe piață numai alimente procesate cu un conținut foarte redus de acizi grași trans industriali, altfel vor risca amenzi de zeci de mii de lei și pierderi financiare generate de retragerea mâncărurilor neconforme de la vânzare.

Mai exact, începând cu data de 1 aprilie 2021, companiile din sectorul alimentar sunt obligate să pună la dispoziția consumatorilor produse alimentare cu un conținut de acizi grași trans industriali de cel mult 2g la 100g de grăsime din conținut, conform Legii 182/2020. Excepție vor face alimentele care conțin în mod natural acizi grași trans în grăsimile animale (de exemplu, produsele din carne sau lactatele).

Asta înseamnă că foarte multe firme trebuie să fie atente de-acum la produsele alimentare pe care le produc sau pe care le vând în magazine și în restaurante, pentru a nu risca amenzi de până la 30.000 de lei și pierderi financiare generate de retragerea alimentelor respective de la vânzare.

Parlamentarii care au inițiat Legea 182/2020 au indicat faptul că acizii grași trans industriali se găsesc în principal în alimentele procesate, din cauza uleiurilor parțial hidrogenate care ajută, în esență, la prelungirea valabilității mâncărurilor. Potrivit mai multor studii citate de aceștia, pe piața alimentară europeană există alimente cu un conținut foarte ridicat de acizi grași trans, printre care floricelele de porumb care se fac la cuptorul cu microunde, cremele tartinabile, biscuiții, torturile preambalate, margarinele, produsele prăjite, supele, sosurile, cerealele preambalate, napolitanele și chipsurile.

Continuarea avocatnet.ro

DE LA ACELAȘI AUTOR

Noi restricții în Pașcani în perioada 21 octombrie – 3 noiembrie. Vezi hotărârea dată de CJSU

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Iasi a emis hotararea prin care se impun noi restrictii in...

Toți elevii intră în vacanță pentru două săptămâni, începând de luni

Elevii vor intra în vacanță pentru două săptămâni, a anunțat, miercuri, președintele Klaus Iohannis. Astfel, toate școlile...

Deputatul PNL Sorin Năcuță: “Soluția Guvernului PNL pentru scăderea facturilor la electricitate și gaze: compensare, plafonare, amânare la plată”

Propunerea legislativă care are ca scop compensarea, plafonarea și amânarea la plată a facturilor va fi votată...

Focar de coronavirus la Liceul Special Moldova Târgu Frumos 

Focar de coronavirus la Liceul Special Moldova din orasul Târgu Frumos. Directia de Sanatate Publica Iasi a...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI