-0.4 C
Paşcani
sâmbătă, ianuarie 28, 2023

Deputat, Vasile Toma: Relansarea Programului Tomata, gura de oxigen salvatoare pentru agricultorii români și produsele autohtone

C.P. Luptă pentru supraviețuire. Aceasta a caracterizat în ultimii 2 ani, activitatea agricultorilor români, care au fost lăsați efectiv singuri în fața tuturor problemelor și dezastrelor. De la seceta pedologică, dăunători, la inundații și pandemie. Timp în care măsurile de sprijin au fost aproape inexistente. Lipsă de dialog și consultare reale, lipsă de susținere, lipsa unor soluții țintite. Lipsă a fost cuvântul de ordine în tot ceea ce a însemnat gestionarea agriculturii din România.

Timp de mai bine de 3 ani, de la inițierea sa de către Partidul Social Democrat, Programul Tomata a reprezentat una dintre măsurile semnificative de sprijin pentru legumicultori și el a funcționat fără nicio abatare. Însă fosta guvernare a considerat că roșiile românești și agricultura românească în general nu mai merită. De fapt, dacă este să judecăm după ce s-a făcut sau, mai bine zis, nu s-a făcut, s-a considerat că merită doar să piară. Cu toții cunoaștem efectele produse de modul absolut deficitar în care au implementat Programul Tomata și cum, în final, le-a fost mult mai ușor să îl închidă decât să găsească soluții.
Acum, a venit momentul în care gestionarea acestui domeniu esențial se face prin raportarea reală la nevoile agricultorilor români. Prin consultare reală, prin cooperare și respect față de munca a zeci de mii de oameni și față de tot ce înseamnă agricultura și produsele românești. Una dintre primele măsuri esențiale pe care Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, domnul Adrian Chesnoiu, le aplică este refuncționalizarea Programului Tomata care, practic, reprezintă gura de oxigen salvatoare pentru legumicultorii români. Vorbim despre sprijin pentru tomatele cultivate în spații protejate, tomate timpurii, în așa fel încât consumatorii români să beneficieze de produse autohtone, iar agricultorii să treacă de la stadiul de luptă pentru supraviețuire la cel de dezvoltare și recunoaștere din toate punctele de vedere a rolului pe care îl dețin.

Anul 2022 înseamnă reluarea Programului Tomata într-o formă îmbunătățită printr-un act normativ care să reunească nevoile legumicultorilor, cu obiective clare și care să ofere toate informațiile și cadrele concrete pentru ca aceștia să ştie exact cum să-şi gestioneze întregul proces și lanț de muncă.
Pe această cale, salut acest demers mai mult decât necesar, care a reprezentat una dintre marile probleme pe care fermierii ieșeni mi le-au sesizat în ultimii doi ani și care, cu siguranță, va marca un nou început atât pentru întregul sector agricol românesc și reprezentanții lui, cât și pentru consumatorii români.

Vasile Toma,
Deputat PSD de Iași
Secretarul Comisiei pentru Transporturi și Infrastructură a Camerei Deputaților

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow