22.3 C
Paşcani
joi, iunie 24, 2021
22.3 C
Paşcani
joi, iunie 24, 2021

De ce se bâlbâie Guvernul în legătură cu legea 5G: ministrul care a cerut amânarea dezbaterii

vivacredit.ro
fashiondays.ro
credius.ro
elefant.ro
elefant.ro
horacredit.ro/
creditfix.ro
answear.ro
creditprime.ro
oferta.oceancredit.ro

Ultimele știri

Legea 5G, cea care construiește cadrul legal pentru licitația din domeniu, a trecut de Guvern și s-a cerut dezbatere de urgență în Parlament. Doar că unul dintre miniștri a cerut amânare.

Legea 5G e una extrem de important și cu cât mai repede e adoptată de Parlament cu atât mai repede se poate organiza și licitație. E, practic, legea care închide ușa în as Huawei, compania chineză acuzată că spionează prin intermediul echipamentelor sale. Nu e trecut numele companiei în mod expres, dar textul nu lasă loc de interpretări.

Guvernul a cerut procedura de urgență pe dezbateri, dat tot Guvernul s-a răzgândit. Mai exact, unul dintre membri: ministrul Economiei Claudiu Năsui.

Bâlbâiala Guvernului pe 5G

Ministrul Economiei a cerut amânarea dezbaterii din Parlament pe motiv că există anumite aspecte tehnice rămase neclarificate și că e nevoie inclusiv de notificarea Comisiei Europene pe acest subiect. Economedia a prezentat solicitarea acestuia.

Claudiu Năsui susține că a primit mesaje de atenționare atât din partea Comisiei Europene, cât și din partea operatorilor economici, referitoare la obligativitatea respectării procedurii de notificare a Proiectului de Lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la rețelele 5G.

Și că, pe cale de consecință, nu s-ar fi respectat parcursul normal.  Deși, e important de repetat, legea a trecut de Guvern, după cum explicam AICI. 

Declarația lui Claudiu Năsui l-a luat prin surprindere inclusiv pe premierul Cîțu, care a declarat că nu știa nimic despre asta și o să discute cu ministrul Economiei. E un semnal că la nivelul Guvernului nu prea există comunicare.

Cum a intervenit Dan Barna

Doar că declarațiile pe subiect au continuat. A intervenit și vicepremierul Dan Barna, care a insistat că n-ar fi nicio notă disonantă în interiorul Guvernului. O declarație care a avut cumva un efect altfel decât cel dorit. A alimentat speculațiile că, din contră, există ceva contre pe subiectul 5G.

Vicepremierul a afirmat că a fost vorba de o chestiune tehnică, ce ar fi fost rezolvată.

Lege extrem de importantă

Legea, în varianta plecată de la Guvern, stabilește cadrul legal pentru organizarea licitației 5G și pentru implementarea acestei tehnologii la scară largă în România.

La nivel formal, se prevede acolo că furnizorii de comunicații vor putea utiliza în rețelele 5G numai tehnologii, echipamente și programe software de la producători autorizați în prealabil prin decizie a premierului.

Numai că această decizie se ia numai pe baza avizului conform al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). Adică e nevoie de aprobarea acestei instituții care, dacă va constata diverse riscuri de securitate națională, nu-și va da acordul. Era nevoie de această prevedere pentru a sublinia, indirect, că Huawei nu are ce căuta la licitație.

Continuarea pe Playtech

Ce părere ai?

Meteo

Paşcani
nori împrăștiați
22.3 ° C
22.8 °
19.9 °
88 %
2.8kmh
34 %
joi
30 °
vin
31 °
sâm
26 °
Dum
26 °
lun
25 °

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Un sistem putred, in care omul nu conteaza!

Urmăresc cu uimire șirul evenimentelor privitoare la copiii obligați să meargă pe jos, printre mașini, câțiva km zilnic, până la locația provizorie, după ce...

Politica si cadourile pentru copii

Festivitatile programate la Pascani pentru Ziua Nationala a Romaniei sunt blocate. Daca vineri nu se va intampla o minune, pe 1 Decembrie nu vor mai...

Administratie si politica, fara suflet

PSD Pașcani a uitat să facă politică în cei 8 ani de zile cât a fost la putere.  S-a văzut și la ședința în...

PULSUL ZILEI