1.9 C
Paşcani
sâmbătă, decembrie 3, 2022

De ce facem scrolling pe rețelele de socializare: cât de mult ne dăunează obiceiul care ne “mănâncă” timp prețios din viață

Scrolling-ul pe rețelele de socializare este, fără îndoială, unul dintre cele mai comune lucruri pe care oamenii le fac pe smartphone-uri și tablete. Facebook, Instagram, Reddit, TikTok, Twitter și multe alte platforme de socializare ne pierd timpul în fiecare zi. Dar tot acest scrolling interminabil și fără minte adaugă ceva în viața ta?

Atunci când petreci o perioadă lungă de timp pe rețelele de socializare fără niciun scop – în loc să te implici activ în rețelele sociale (de exemplu, postând comentarii sau trimițând mesaje prietenilor) – parcurgi feedul tău fără să te gândești, de fapt, la ce faci și dacă într-adevăr e folositor.

În primul rând, ar trebui să fiu clară că nu toate scrolling-urile sunt proaste. Ar fi o prostie să spunem că nimic bun nu a ieșit vreodată din a verifica Twitter-ul sau a face o postare pe Reddit. Este foarte posibil să înveți lucruri noi, să-ți faci “prieteni” și să ai experiențe valoroase online, dar, cel mai probabil, pierzi și mult timp degeaba.

 

Distincția pe care o facem aici este între scrollingul deștept și cel “fără minte”. Cel din urmă se referă la dățile când pierzi timpul pe TikTok, spre exemplu, pentru că ai zece minute de așteptat undeva. Sau că citești chestii pe Facebook în timp ce ești la toaletă. Dacă scoți telefonul din buzunar fără niciun motiv întemeiat și începi să scrollezi pe Facebook, e o acțiune total inutilă.

Asta este cu adevărat cheia scrolling-ului fără minte. Când o faci pur și simplu pentru că simți nevoia de a umple fiecare secundă din viața ta cu stimulare vizuală, nu adaugi nimic benefic vieții tale. Toate aceste mici momente se adună în timp.

Nu cauți absolut nimic anume. Și, totuși, scrollezi. Te-ai întrebat vreodată de ce faci asta?

Personal, mi-am dat seama cât timp îmi ia, fără să-mi dau seama, acest obicei, în loc să fac altceva util cu timpul respectiv. Să citesc o carte, un sport, să ofer mai mult timp persoanelor de lângă mine. Alternativ, am avut parte și de reversul medaliei. Am observat că și pe mine mă afectează dacă cineva drag de lângă mine are acest obicei. Pur și simplu, uităm să oferim timp oamenilor din jurul nostru și uităm să ne valorificăm timpul. Ajungem să ne ignorăm mama sau partenerul de viață, suntem distrași când cineva încearcă să vorbească cu noi, nu ne focusăm pe ce e cu adevărat important. Uităm să ne sărutăm partenerul de viață și să-i urăm o dimineață frumoasă, când ne trezim. De cum deschidem ochii, luăm telefonul în mână și ne deschidem Facebook-ul, dar nu și orizonturile.

Acest obicei este o dependență, chiar dacă recunoști sau nu.

Continuarea pe playtech.ro

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow