16.6 C
Paşcani
vineri, mai 3, 2024

Cum recunoaștem roșiile coapte forțat. Trei indicii care arată că au fost folosiți stimulatori

Goana după profituri mari şi rapide îi împinge pe unii legumicultori să recurgă la soluţii pentru forţarea culturilor şi grăbirea recoltei. Horticultorii avertizează că aceste metode, dacă se bazează pe folosirea unor chimicale, au ca efect deprecierea legumelor.

Deși perioada naturală de coacere a tomatelor româneşti este luna iunie, la tarabe au apărut „roşii româneşti” încă din mai, chiar aprilie.

O analiză atentă a aspectului ne poate ajuta să ne dăm seama dacă roșiile pe care le cumpărăm au fost sau nu forțate. Pe lângă mucronul pronunțat, roșiile stimulate prezintă și alte trăsături care ar trebui să ne convingă să nu le consumăm: roșiile care au fost coapte forțat au o pulpă lemnoasă, cu părți verzi, dar și semințe în aceeași culoare, semne care indică, în primul rând, că nu au ajuns la maturitate., potrivit Antena 1.

 „Stimulente pentru maturarea forţată a fructelor”

Amintim că specialiştii în horticultură au uneori motive întemeiate să creadă că cele mai multe roşii cu această trăsătură provin din solariile sau grădinile unor legumicultori care recurg pentru grăbirea coacerii la substanţe controversate, precum Ethrel sau 2,4D, interzise cândva tocmai pentru că erau folosite excesiv.

Continuarea pe Adevarul 

Alte articole