19.4 C
Paşcani
duminică, aprilie 28, 2024

Cu ce probleme se vor confrunta pacienţii care merg în ambulator sau la medicii de familie de la 1 februarie

Medicii de familie din întreaga țară ar putea oferi de la 1 februarie consultații doar contra cost. Mai rău, unii dintre ei ar putea pune chiar lacătul pe ușile cabinetelor. Asta după ce Casa Națională de Sănătate a propus reducerea bugetelor, o decizie despre care experții din Sănătate spun că ar putea băga în colaps aproape întreg sistemul sanitar de stat

Criza în care se adâncește sistemul de sănătate din România pare total scăpată de sub control. După ce Guvernul a cedat presiunilor și a deblocat în spitale aproape 8.000 de posturi, acum se confruntă cu o problemă cel puțin la fel de gravă: medicii de familie, dar și cei din ambulator amenință că, de la 1 februarie, fie nu vor mai acorda consultații gratuite, fie își vor închide cu totul cabinetele. Motivul? Aceștia refuză să semneze noi contracte cu Casa Națională de Sănătate în contextul în care bugetul le-a fost drastic redus.

Vor înregistra pierderi uriașe

La sfârșitul săptămânii trecute, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a propus decontarea unor valori mult mai mici pentru pacienții care se află pe listele medicilor de familie. De asemenea, și serviciile medicale acordate acestora vor fi plătite mai puțin pentru că „nu sunt bani la buget“.

Concret, de la 1 februarie, medicii de familie ar putea primi suma de 7,7 lei pentru fiecare pacient pe care îl au pe listă, față de 12 lei cât era anul trecut. Pentru serviciile medicale acordate, aceștia vor primi doar 6,2 lei, față de 8 lei cât era alocat în 2023. Practic, bugetul alocat cabinetelor de medicină de familie ar putea scădea față de anul trecut cu aproape 25%.

„Avem 10 zile la dispoziție să trimitem propuneri, să cerem dezbatere publică“, a declarat pentru „Adevărul“ Mihai Mara, medic de familie din județul Cluj.

„Federația Națională a Patronatelor și Uniunea Patronatelor Independente din Medicină de Familie au solicitat dezbatere publică. Joi vor fi consultări și negocieri la CNAS. Deja organizațiile medicilor, organizațiile patronale, asociațiile, dar și Colegiul Medicilor s-au întâlnit, fac front comun și vor veni cu propuneri comune“, a mai precizat medicul.

Continuarea pe Adevarul 

Alte articole