14.1 C
Paşcani
vineri, aprilie 26, 2024

Controale ITM 2022: Calendarul verificărilor ce-i așteaptă pe angajatori în noul an

Având în vedere că ne apropiem cu pași repezi de finalul de an, Inspecția Muncii a pregătit calendarul campaniilor și acțiunilor de control pe anul care vine. De la obișnuitele acțiuni privind munca „la negru” sau „la gri” și până la controalele țintite pe anumite domenii, precum cel al construcțiilor ori al serviciilor, inspectori vor continua să verifice regulile ce țin de prevenirea riscului de infectare cu COVID-19. Ce alte controale vor mai face inspectorii în 2022:

Conform calendarului, cele mai multe campanii și acțiuni de control se vor desfășura pe parcursul întregului an. De exemplu, pentru domeniul construcțiilor – verificarea respectării cerințelor SSM. O campanie derulată pe tot anul va fi tot pentru respectarea cerințelor SSM în cazul lucrătorilor care pot fi expuși riscurilor de explozie şi incendiu în silozurile de cereale, fabricile de băuturi alcoolice, rafinării, industria minieră și în spitale – unul dintre motivele pentru care se vor desfășura ample controale pe aceste sectoare sunt și evenimentele deosebit de grave care au avut loc în ultimii doi ani, respectiv incendiile de la spitalul din Piatra Neamț și cel de la Institutul „Matei Balș”, incendiul de la Secția Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța ș.a.m.d..

Acțiuni de control pentru prevenirea bolilor profesionale determinate de stresul profesional vor avea loc, de asemenea, tot anul. Aici, cei de la Inspecția Muncii spun că au în vedere și „elaborarea unei propuneri de act normativ național care să recunoască stresul profesional şi să stipuleze un minim de cerințe pentru prevenirea acestuia şi protecția lucrătorilor”.

Pe tot parcursul anului vor avea loc acțiuni de control la întreprinderile mici și, de asemenea, verificarea normelor privind expunerea la riscul de infectare cu noul coronavirus se află pe agenda Inspecției Muncii tot anul 2022. La fel, inspectorii vor verifica tot anul dacă se respectă obligația de a avea contract colectiv de muncă acolo unde sunt peste 21 de salariați.

Inspectorii au programată o campanie pentru verificarea respectării prevederilor legale cu privire la condiţiile de funcţionare și procedura de înregistrarea agenţilor de plasare forţă de muncă în străinătate, pe tot parcursul lui 2022. La fel și pentru verificarea modului de respectare a dispoziţiilor legale în domeniul relaţiilor de muncă
de către agenţii de muncă temporară/ utilizatorii salariaţilor temporari.

La fel ca până acum, continuă campania de verificare a modului în care se respectă legislația în domeniul relațiilor de muncă în domeniul transportului rutier, acțiunile de control în domeniul comerțului cu ridicata (locul 2 la totalul accidentelor de muncă) și regulile de SSM în cazul serviciilor de curierat.

Nu vor lipsi în niciunul dintre trimestre verificările privind munca nedeclarată și subdeclarată și utilizarea Revisal.

În cele ce urmează, iată un rezumat al acțiunilor de control care se vor derula doar în anumite perioade din an, după ordinea în care vor debuta:

Ianuarie – Martie

În ianuarie și până în septembrie, inspectorii vor face verificări privind modul de identificare a riscurilor care provoacă afecțiuni musco-scheletice.

Aprilie – Iunie

În al doilea trimestru va demara o acțiune de control ce se va desfășura până la finele anului privind munca nedeclarată și subdeclarată în domeniul prestărilor de servicii.

Iulie – Septembrie

În al treila trimestru al anului, Inspecția Muncii va derula o campanie privind verificarea modului de respectare de către angajatori a prevederilor Legii zilierilor și normelor sale de aplicare, întocmai ca în 2021.

Tot al treilea trimestru va începe și o acțiune de control privind verificarea respectării modului de utilizare a echipamentelor de muncă și a tehnologiilor de exploatare în parchetele forestiere, inclusiv la transportul tehnologic al masei lemnoase pe drumurile forestiere, întrucât aici vorbim de condiții de muncă dificile și acești lucrători fac parte dintr-un grup profesional cu risc crescut de accidente de muncă.

Octombrie – Decembrie

Finalul de an va aduce o acțiune de control vizând modul de respectare a cerințelor minime de SSM pentru protecția lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenți cancerigeni sau mutageni la locul de muncă. Cancerul profesional rămâne una dintre cele mai mari probleme de sănătate de la locurile de muncă nu doar din Uniunea Europeană, ci la nivel global.

Conform informațiilor de pe site-ul Agenției Europene pentru securitate şi sănătate în muncă (EU – OSHA), se estimează că, în 2015, acesta a stat la baza a 53 % din totalul deceselor asociate muncii înregistrate în Uniunea Europeană și în alte ţări dezvoltate. Potrivit Foii de parcurs privind agenţii cancerigeni din 2016, UE înregistrează în fiecare an aproximativ 120 000 de cazuri de cancer profesional ca urmare a expunerii la agenţi cancerigeni la locul de muncă, ducând la aproximativ 80 000 de decese anual”, scrie Inspecția Muncii.

Ca în fiecare an, inspectorii vor derula în ultimele luni ale anului 2021 o acțiune de control pentru verificarea modului în care se respectă prevederile legale la comercializarea articolelor pirotehnice

sursa avocat.net

Alte articole