-5.1 C
Paşcani
duminică, ianuarie 29, 2023

Cele mai importante noutăți din acest an ce vizează pensiile și pensionarii

Și în acest an, ca în mai toți anii precedenți, au apărut noutăți legate de pensii. Astfel, mecanismul de cumpărare a vechimii pentru pensie ce se aplică acum va fi disponibil încă, cel puțin, doi ani, iar în cazul pensiilor calculate greșit din vina caselor de pensii, dreptul de a recupera banii cuveniți nu se mai prescrie, adică se va putea face oricând cerere de recalculare.

1. Mecanismul actual de cumpărare a vechimii pentru pensie va fi disponibil până în 2023. Asta înseamnă că, până la intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor (Legea 127/2019), respectiv 1 septembrie 2023, românii vor avea posibilitatea să îşi umple golurile pe care le au în vechimea în muncă necesară pentru stabilirea pensiei. În lipsa acestei măsuri, cumpărarea vechimii pentru pensie n-ar mai fi posibilă între septembrie 2021 și septembrie 2023.

2. În cazul pensiilor stabilite greșit din vina caselor de pensii, dreptul de a recupera banii cuveniți a devenit imprescriptibil. Pensionarii ale căror pensii au fost stabilite greșit din vina caselor de pensii vor putea să-și exercite oricând dreptul de a-și recupera banii care li se cuvin, întrucât acesta a devenit imprescriptibil, începând din aprilie.

3. Talonul mov de pensie se va putea primi prin e-mail. Acordarea talonului mov de pensie în format electronic va fi făcută doar celor care o cer, în mod expres, Casei Naționale de Pensii Publice, potrivit unei legi care a intrat în vigoare în noiembrie. Totuși, pentru ca această solicitare să poată fi făcută efectiv, normele de aplicare ale legii pensiilor trebuie modificate, termenul-limită fiind luna februarie 2022.

 

CONTINUARE PE AVOCATNET.RO

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow