8 C
Paşcani
joi, septembrie 23, 2021

Cel mai scump spital mobil din România intră în conservare. Autorităţile locale nu-l mai pot susţine financiar

Spitalul Mobil de la Leţcani, unitate care a costat 13 milioane de euro (fiind cel mai scump spital de acest fel din România) şi a stat mai mult închisă în perioada pandemiei va trece sub administrarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).

Spitalul mobil de la Leţcani va intra în următoarea perioadă sub administrarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi, după ce asociaţia Euronest a reziliat contractul de comodat cu Spitalulul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi.    Proiectul de hotărâre a fost aprobat în cadrul unei şedinţe de Consiliu Judeţean, iar spitalul va rămâne în conservare până la următoarea urgenţă medicală.    „Înţeleg că au fost discuţii şi cu ceilalţi membri ai Euronest (CJ Neamţ), ca spitalul să treacă la ISU, pentru a putea acoperi mai uşor cheltuielile de mentenanţă şi ulterior de operaţionalizare în caz de vreo altă pandemie sau forţă majoră”, a declarat Costel Alexe, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.    Hotărârea a fost luată din cauza costurilor ridicate de funcţionare, care vor trece acum către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Spitalul mobil, care va intra în conservare, ar putea fi totuşi redeschis în următoarea perioadă, în valul patru al pandemiei.    „Noi ca şi entitate medicală suntem dotaţi la standarde europene. Laboratoarele de analize duc actul medical la nivel european. Aparatura a fost depozitată în condiţii optime pentru a fi protejată din toate punctele de vedere”, a spus Florin Roşu, manager al Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.    Dupa preluarea de către ISU Iasi, Spitalul modular Leţcani va face parte din rezerva naţională de protecţie.   „Procedura de predare-primire este în curs de iniţiere, iar modul de operaţionalizare a acesteia va fi stabilit după terminarea recepţiei de către o comisie de specialişti formaţi în domeniu. Suportul logistic al spitalului va fi asigurat de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, iar actul medical va fi interprins de către cadre medicale detaşate prin ordin al comandantului intervenţiei la nevoie”, a spus Ionel Roşu, purtător de cuvânt ISU Iaşi.

Sursa Adevarul

DE LA ACELAȘI AUTOR

Monica Berescu, deputat USR PLUS: “Agresorii sexuali ai minorilor nu mai scapă de închisoare”

Astăzi a fost depus proiectul de lege prin care orice act sexual cu un minor sub 14...

Lemnele de foc s-ar putea ieftini. TVA-ul ar putea fi redus la 5%

Comisia de buget-finanţe a Senatului a adoptat, marţi, un raport de admitere pentru proiectul de lege al...

Bilanț îngrijorător după o săptămână de școală. Zeci de elevi și profesori din județ confirmați cu virusul COVID 19

Bilant ingrijorator dupa numai o saptamana de scoala cu prezenta fizica. Directia de Sanatate Publica Iasi a...

Orașul Hârlău, localitățile Pârcovaci și Maxut (parțial) rămân fără apă joi

Lucrări de igienizarea a rezervorului de apă potabilă din localitatea Hârlău În scopul igienizării rezervorului de apă potabilă...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI