14.5 C
Paşcani
vineri, septembrie 29, 2023

Ce spun străinii despre tradițiile de iarnă, din Heleșteni și Ruginoasa. Cartea urmează să fie tradusă

Administrațiile locale din Heleșteni și Ruginoasa fac demersuri pentru a traduce în limba română o carte lansată în America, în care sunt descrise pe larg în engleză tradițiile de iarnă din cele două comune, dar și din apropiere.

Lucrarea este scrisă de Alin Rus, un cadru didactic universitar român care predă în Statele Unite, specialist în antropologie, cu titlul „Globalizarea jocurilor rurale în secolul XXI”. Primarul din Heleșteni, Constantin Hîra, a precizat că astfel cetățenii din comună vor avea acces mai facil la a lectura cartea în care sunt descrise un lux de amănunte obiceiurile din preajma sărbătorilor de Anul nou.

Cele două primării au luat deja legătură cu o editură pentru a traduce cartea. Într-un prim tiraj este vorba despre circa 2.000 de volume. Promovarea lucrării va fi făcută prin evenimente la Căminul Cultural din Heleșteni dar și în Ruginoasa.

Cartea este foarte căutată în toată lumea, iar cel mai mare interes l-ar fi stârnit în Japonia, potrivit numărului de accesări de pe site-urile de profil, spune edilul.

Autorul, Alin Rus, în vârstă de 50 de ani, este născut în județul Hunedoara și în prezent doctorand în Etnologie la o universitate din America.

În rândurile din carte, se vorbește despre obiceiurile de iarnă, precum Cerbul, mascații sau capra, specifice comunei Heleșteni. Totul în cele mai mici detalii despre organizare, roluri, unde se joacă și ce reprezintă.

Tot în această lucrare este scris și despre tradiționala bătaie de la Ruginoasa, care a fost interzisă de autorități, dar și despre alte obiceiuri importante pentru localnicii, precum Malanca.

Cartea poate fi cumpărată online de pe anumite site-uri, iar prețul este de circa 120 de dolari.

De precizat este faptul că autorul este cunoscut mai ales pentru alte lucrări, cum ar fi „Valea Jiului: O Capcană istorică” (2003) şi „Mineriadele: Între manipulare politică şi solidaritate muncitorească”.

 

Alte articole