14.6 C
Paşcani
luni, mai 13, 2024

Ce este Directiva micului-dejun – noua reglementare a Uniunii Europene. Statele membre, obligate să-și hrănească cetățenii sănătos

Supranumită și directiva privind micul-dejun, noua reglementare a Uniunii Europene stabilește norme comune privind compoziţia, denumirile de vânzare, etichetarea şi prezentarea sucurilor de fructe, a mierii și a gemului pentru a asigura libera lor circulaţie în cadrul pieței interne şi pentru a facilita alegerile consumatorilor.

Etichetarea borcanelor cu miere

Concret, în privința mierii, acordul va îmbunătăți transparența cu privire la originea acestui produs, lucru cerut de mult timp de apicultori. Normele actuale impuneau că pe recipientele cu miere trebuie să fie precizată țara de origine, dacă produsul provine dintr-o singură țară, dar lucrurile nu erau clare pentru amestecurile de miere de origine diferită.

Comisia Europeană trebuie să propună un cod unic de identificare sau o tehnică similară pentru a putea stabili traseul mierii de la apicultori la consumatori. De asemenea, s-a convenit că ar trebui înfiinţată o platformă de experţi la nivelul UE pentru colectarea de informaţii în vederea îmbunătățirii controalelor, detectarea falsificării mierii şi furnizarea de recomandări pentru un sistem de trasabilitate care să permită stabilirea traseului mierii de la apicultori sau de la importatori“, se arată în comunicatul publicat după finalizarea negocierilor. Mai exact, pe eticheta borcanelor de miere vom găsi menționată țara sau țările de origine din amestecurile de miere, dar și procentul fiecărei origini. Statele de proveniență trebuie să fie indicate în ordine descrescătoare, în funcție de greutate.

De asemenea, se vor introduce metode armonizate de analiză pentru a detecta falsificarea mierii cu zahăr, o metodologie uniformă de urmărire a originii mierii şi criterii pentru a se asigura că mierea nu este supraîncălzită atunci când este vândută consumatorului final.

Asta pentru că mierea de albine este al treilea cel mai falsificat aliment din lume. O cercetare realizată la nivelul Uniunii Europene arată că aproape jumătate din mierea importată din Uniune este falsificată. Aceasta poate fi amestecată cu sirop de porumb, cu sirop de zahăr, aditivi și substanțe chimice. Iar mierea falsă nu are beneficiile celei autentice.

Continuarea pe Adevarul 

Alte articole

Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:70