9.9 C
Paşcani
sâmbătă, aprilie 27, 2024

Caz neverosimil – O operaţie reuşită perfect în acte dar ratată total în fapt?

O ieşeancă a trăit o experienţă îngrozitoare, după o intervenţie chirurgicală la maternitate. Femeia a trebuit în final să se opereze din nou, la Cluj, după doi ani trăiţi cu dureri cumplite. Concret, din documentele medicale ale pacientei şi din radiografiile făcute ulterior, reiese că medicul ieşean care a operat-o pentru extirparea de ovare ar fi ratat, de fapt, scoaterea lor. Ce acuză femeia de 45 de ani, în ale cărei documente medicale a fost însă consemnat că operaţia a fost reuşită total? Medicul acuzat spune că nu e posibil aşa ceva: „Eu am dus ovarele la laborator”. Ce s-a întâmplat, totuşi? Pe larg, în rândurile de mai jos.

Elena Mandric, o femeie în vârstă de 45 de ani, acuză medicul care a operat-o în urmă cu trei ani de zile la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iaşi că i-a extirpat doar uterul, dar nu şi ovarele, în urma unei operaţii de histerectomie totală. Eliminarea ovarelor era menţionată inclusiv în documentele medicale primite de femeie la externare. Dar durerile pe care le-a îndurat mai multe luni femeia au împins-o să îşi facă analize suplimentare, care au dus-o tocmai la Cluj-Napoca, unde s-a operat din nou. Intervenţia chirurgicală de la Iaşi a fost realizată de dr. Dragoş Aursulesei, medic primar obstetrică-ginecologie, care susţine că cele relatate de femeie nu sunt adevărate. „Am trimis la laborator ovarele când am făcut operaţia, eu nu îmi bat joc”, a spus medicul pentru „Ziarul de Iaşi”.

„Doar nu am avut patru ovare”

Elena Mandric s-a internat în aprilie 2019 la Maternitatea „Cuza Vodă” pentru o operaţie de histerectomie totală, urmând să îi fie extirpat atât uterul, cât şi ovarele şi trompele uterine. Femeia susţine că, deşi acest lucru este trecut inclusiv în scrisoarea medicală de la externare, cu menţiunea „histerectomie totală cu anexectomie bilaterală”, la aproape trei ani distanţă a fost nevoită să facă la Cluj o operaţie similară de „anexectomie bilaterală pe cale laparoscopică” prin care i-au fost scoase ovarele. „Doar nu am avut patru ovare?”, a declarat Elena Mandric pentru „Ziarul de Iaşi”.

Femeia spune că problemele au început să apară la o lună după operaţia din 2019, având dureri tot mai mari. „Mă simţeam foarte rău, aveam dureri de burtă în permanenţă. Când m-am dus la control, medicul mi-a vorbit foarte urât. Apoi am mai mers la alţi medici, din Paşcani, care mi-au spus că, din ce văd pe ecografii, eu încă aveam ovarele. Abia după 8 luni m-a trimis un medic din Paşcani să fac şi un RMN, că ceva nu e în regulă. Iar ulterior am aflat că încă am ovarele. Am crezut că nu ştie ce vorbeşte medicul respectiv, însă aşa a fost”, a povestit femeia. Aceasta a mers cu rezultatul RMN-ului la dr. Dragoş Aursulesei, medicul care a operat-o, însă femeia spune că nu a obţinut nicio lămurire în plus.

„Mi-a zis că aşa ceva nu este posibil, să merg la cei de la clinică să îi dau în judecată şi să-mi dea banii înapoi, că aşa ceva nu se poate”. Elena Mandric a mai cerut opinia şi altor medici din Iaşi, a făcut ecografii, însă nimeni nu a ştiut să îi explice exact ce s-a întâmplat şi de ce se simte rău în continuare.

„Un singur medic de la IRO mi-a zis prima dată că nu e posibil, apoi mi-a zis că e nevoie de corecţie chirurgicală. Între timp nu am mai putut să ajung la controale, luasem ceva tratament, iar când m-am dus la control mi-a zis că nu mai am nimic. Am venit acasă cu aceleaşi dureri de burtă”, a mai declarat Elena Mandric. Abia în luna martie a anului trecut, după ce a fost operată la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca, femeia spune că a scăpat de probleme şi este în sfârşit un om normal. În documentele medicale emise la unitatea medicală din Cluj este precizat că s-a intervenit pe cale laparoscopică, fiindu-i extirpate şi ovarele care, conform RMN-ului făcut în 2020, la un an de când trebuiau să fi fost deja înlăturate, aveau „leziuni chistice”.

Medicul: „A fost o operaţie foarte grea, dar am trimis ovarele la laborator”

Contactat telefonic, dr. Dragoş Aursulesei, medic primar obstetrică-ginecologie de la Maternitatea „Cuza Vodă”, susţine că nu este vorba despre o greşeală şi că imediat după operaţie a trimis la laboratorul de anatomie patologică toate organele scoase. Inclusiv ovarele au fost extirpate, conform medicului. De asemenea, acesta a explicat pentru „Ziarul de Iaşi” că, de obicei, până la vârsta de 45 de ani, nu este indicată extirparea ovarelor la femei, însă starea de sănătate a pacientei a impus acest lucru.

„M-am dus la laborator şi am verificat în caietul de primire – am trimis ovarele, trompele şi uterul. Doamna a fost operată când avea 43 de ani, de obicei până la 45 de ani lăsăm ovarele pe loc, ca să nu fie nevoie să facă tratament de substituţie hormonală prea mulţi ani. A fost o operaţie foarte grea, un fibrom foarte mare, un sindrom aderenţial, adică erau lipite intestinele de ovare, de uter. De aceea le-am şi scos, pentru că nu arăta deloc bine în abdomen acel sindrom aderenţial”, a explicat dr. Dragoş Aursulesei.

Medicul spune că i-a recomandat pacientei sale să facă inclusiv o reclamaţie dacă nu este mulţumită, pentru ca documentele medicale să fie studiate şi de alţi medici. De asemenea, susţine că operaţia a fost una realizată corect. „Poate i-au rămas mici «cămăşi», bucăţi din ovarele respective, lipite de intestin, care nu se pot scoate din prima. Ulterior ovarele nu au mai trimis hormoni în organism şi atunci s-au putut desface aderenţele respective, de aceea a fost mai uşor pentru cei de la Cluj să scoată bucăţile respective. Dar nu sunt ovare, le-am trimis la laborator când am făcut operaţia, eu nu îmi bat joc. Vă spun cu mâna pe inimă: am făcut cum fac la toată lumea, nu am condiţionat niciodată actul medical”, a completat medicul ieşean. Pacienta a precizat că ia în calcul să îl dea în judecată pe medic, pentru că şi-ar dori ca alte femei să nu treacă prin aceeaşi situaţie.

sursa zdi

Alte articole