11.3 C
Paşcani
duminică, mai 5, 2024

Caz concret din Iaşi: cât de eficientă este o pompa de căldură. Ajută panourile solare la încălzire?

Teama că vor plăti din nou la iarnă facturi usturătoare la gaz îi determină pe unii ieşeni să se intereseze şi de alte soluţii prin care şi-ar putea încălzi casa. Oamenii se gândesc să îşi înlocuiască centralele electrice sau pe gaz cu o pompă de căldură, dar cum bugetul pentru o astfel de investiţie nu este unul chiar de neglijat, caută răspunsuri “în stânga şi în dreapta” înainte de a lua o decizie.

„Ziarul de Iaşi” a discutat despre acest subiect cu un administrator al unei firme din Iaşi care instalează pompe de căldură, cât şi cu un beneficiar al unui astfel de sistem, amândoi oferindu-ne detalii concrete despre investiţie: costuri, consum de energie şi perioada în care se amortizează, pentru a veni în ajutorul celor care se gândesc acum dacă ar putea fi pompa de căldură şi pentru ei o soluţie pentru încălzirea sau răcirea locuinţei.

Ce putere trebuie să aibă sistemul fotovoltaic

Andrei Tăbăcaru, administratorul firmei ieşene, spune că odată cu amploarea luată de instalarea sistemelor fotovoltaice a apărut şi cerinţa de a instala pompele de căldură ca o sursă secundară de încălzire, pentru a utiliza energia electrică produsă în exces, iar atunci este posibil să se obţină o reducere consistentă a cheltuielilor cu aceste utilităţi.

Însă, pentru ca sistemul fotovoltaic să aibă un aport semnificativ în asigurarea energiei necesare unei pompe de căldură este nevoie de o putere instalată de minimum 8-10kWp. În cazul sistemelor fotovoltaice mai mici, surplusul produs de acestea poate fi nesemnificativ pentru consumul unei pompe de căldură şi nu justifică investiţia iniţială prin prisma economiei ulterioare.

În plus, surplusul de energie este obţinut pe timpul verii, pe când pompa de căldură este utilizată iarna pentru încălzire, iar injecţia şi ulterior consumul din reţea implică costuri suplimentare.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Alte articole

Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:70