13.7 C
Paşcani
vineri, aprilie 26, 2024

Caz aberant: fetiţă cuminte şi silitoare, terorizată degeaba chiar de instituţiile statului

O elevă de 12 ani bună la învăţătură este hărţuită inutil de instituţii ale statului timp de ani de zile, după un banal furt de dulciuri din supermarket. După trei ani de zile, timp în care toţi s-au convins că episodul a fost un accident copilăresc din teribilism, iar familia a luat deja măsuri de corectare, „Protecţia Copilului” încă cere instanţei măsuri punitive. Deşi situaţia pare aberantă, funcţionarii de aici sunt de neclintit: „Aşa sunt procedurile”.

Instituţiile statului au avut nevoie de trei ani pentru a reacţiona în cazul unei fete prinse că a furat dintr-un supermarket, un gest cel mai probabil făcut din teribilism. Direcţia Generală de Asistenţă Socială a cerut în instanţă instituirea măsurii de supraveghere specializată a minorei.

Cererea a fost respinsă de Tribunal, pentru că situaţia fusese rezolvată de părinţii fetei încă din 2018. Totuşi, cazul a ajuns la instanţa superioară, DGASPC declarând apel.

În vârstă de doar 12 ani la data comiterii faptei, M.C. a participat la un furt, împreună cu o colegă, A.P. Cele două fete au intrat într-un supermarket, furând mai multe dulciuri pe care le-au ascuns în rucsac, fiind însă prinse imediat.

Cauza a fost clasată, întrucât M.C. nu împlinise 14 ani, vârstă de la care faptele comise atrag răspunderea penală. Totuşi, după ani de zile, în februarie 2021, DGASPC a cerut supravegherea specializată de către mamă pe o perioadă de 6 luni şi interzicerea legăturilor dintre aceasta şi A.P., prietena împreună cu care furase dulciurile.

În faţa Tribunalului, mama fetei a afirmat că măsura cerută de DGASPC este inutilă, dat fiind timpul trecut deja. În plus, femeia îi interzisese deja fetei să mai ţină legătura cu A.P., mutându-şi totodată copilul la o altă şcoală.

„Această măsură solicitată de reclamantă ar fi fost oportună în anul 2018, când s-a produs evenimentul, şi nu după 3 ani, când legăturile dintre cele două minore oricum sunt rupte. Luarea măsurii la acest moment ar reprezenta o risipă de resurse din partea reclamantei, cât şi o pedeapsă nemeritată pentru minoră”, a apreciat mama fetei.

Argumentele acesteia au fost acceptate de judecători. În plus, magistraţii Tribunalului au constatat că acel furt a rămas singura faptă reprobabilă a minorei, fiind un incident izolat. Fata învaţă bine, se comportă frumos, iar ancheta socială nu a evidenţiat niciun risc existent.

Ca urmare, judecătorii au decis respingerea acţiunii DGASPC, ca nefondată. Cazul nu este însă finalizat, întrucât DGASPC a atacat sentinţa, Curtea de Apel urmând să stabilească primul termen, după vacanţa judecătorească. Din punctul de vedere al Direcţiei, totul se rezumă la respectarea procedurilor.

„Rechizitoriul Parchetului a ajuns foarte târziu la noi, din motive pe care nu le cunoaştem. De asta şi acţiunea a fost promovată abia acum. Acţiunile noastre au sensul de a responsabiliza familia şi de a asigura garantarea protejării copilului. În ce priveşte apelul declarat la prima sentinţă, el este obligaţia noastră legală. Orice proces este continuat până la epuizarea căilor legale de atac”, a precizat Tiberiu Bantaş, purtătorul de cuvânt al DGASPC.

Sursa Ziarul de Iasi

Alte articole