17.2 C
Paşcani
joi, septembrie 28, 2023

Cât de periculos este pentru sănătate dacă mâncați zilnic câte 50 de grame de mezeluri

Mezelurile se află adesea pe mesele multor români la mic dejun și nu numai. Specialiștii trag un semnal de alarmă asupra modului în care consumul de carne procesată afectează sănătatea. Riscul pentru bolile vasculare, diabet și cancer crește considerabil cu fiecare porție. 

În urma procesului de prelucrare, alimentele îsi pierd principalele substanțe nutritive, vitamine și minerale. Aditivii care sunt adăugați pentru a da un gust mai bun sau pentru a prelungi termenul de valabilitate au efect nociv asupra sănătății. Spre exemplu, carnea procesată conține și de patru ori mai multă sare decât cea neprocesată. De asemenea, are conservanți, îndulcitori și grăsimi în cantități mari.

Conform unui studiu publicat de Wall Street Journal, 50 de grame de mezeluri, consumate zilnic, timp de o săptămână, cresc riscul bolilor cardiace cu până la 42%. De asemenea, riscul de a dezvolta diabet crește cu 19%, iar pentru cancer colorectal cu 18%. Gustul, prețul mai mic în unele cazuri, și faptul că pot fi consumate fără să mai necesite gătire se numără printre principalele motive pentru care industria mezelurilor este una extrem de dezvoltată. În SUA, în anul 2022 vânzările au depășit 29 de miliarde de dolari. Este o creștere semnificativă având în vedere că în urmă cu 5 ani vânzările erau de aproximativ 22,9 miliarde.

Continuarea pe DIGI 24

Alte articole