12.4 C
Paşcani
vineri, mai 17, 2024

Care este cel mai ieftin combustibil pentru încălzirea locuinţei şi de ce se va tripla preţul în următoarele decenii

O analiză efectuată de Asociaţia Energia Inteligentă asupra preţurilor actuale a energiei folosite la încălzirea locuinţei, inclusiv lemne de foc, gaze naturale şi energie electrică, arată că în anumite condiţii acestea se vor tripla în următoarele decenii.

„În curând se va termina această iarnă, care din fericire nu a fost una foarte rece, dar cu toate acestea va lăsa în urmă găuri adânci în bugetul multor familii.    Plafonarea preţurilor la gaz şi energie, nu rezolvă problemele prezente din energie, doar le amână până în primăvara viitoare, când vom constata că sărăcia energetică este mai mare şi că mulţi consumatori au probleme în achitarea facturilor”, notează Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI).

Potrivit acestuia, dezvoltarea de noi capacităţi de producţie energie electrică şi gaze naturale în România, dacă se va realiza în următorii ani, va aduce şi costuri mai mari, deoarece aceste investiţii trebuie recuperate de la consumatori, adică vor determina creşteri de preţuri.

„Importurile de energie, tot mai complicate în acest context, vor fi şi ele tot mai mari, şi la preţuri tot mai mari. Taxele pe dioxid de carbon se vor tripla în următorii 30 de ani, taxarea pierderilor de metan, taxonomia activităţilor economice etc., toate vor aduce noi costuri şi noi măriri de preţ.

Reţelele de distribuţie din România, indiferent de forma de energie (termie, electricitate, gaze) sunt uzate tehnic, moral, supra sau subdimensionate. Asta înseamnă că ele vor trebui să fie schimbate şi asta înseamnă alte costuri şi alte măriri de preţ”, explică specialistul în energie.   Potrivit studiului, în următorii ani se va înregistra un trend crescător al preţurilor la energie, majoritatea ajungând să se tripleze până în 2050.

„Dacă considerăm salariul mediu net pe economie din România va atinge anul acesta un nivel de 3.565 lei/lună/persoană şi presupunând că într–o locuinţă locuiesc minim 2 persoane active, la un consum mediu de energie folosită în prezent în România, am calculat impactul ponderii în bugetul familiei al costurilor cu diverşii combustibili folosiţi în locuinţe, luând în considerare creşterea preţului mediu al diferitelor forme de energiei şi o creştere anuală cu 3% a salariului net, se desprinde următoarea prespectivă a utilităţilor energetice în bugetul familiei”, notează expertul, prezentându-şi calculele în tabelul de mai jos:

Putem observa că dacă în prezent folosirea energiei electrice pentru încălzire reprezintă cea mai scumpă soluţie, în viitor, potenţielele investiţii în energie regenerabilă, poate aduce această formă de energie să fie comparabilă cu celelelalte forme de energie folosite în present, atât datorită epuizării acestor resurse concomitent cu creşterea preţului, cât şi datorită influenţei taxelor de CO2, taxelor pe emisile de metan şi taxonomiei adoptate, asupra preţului pentru gaze şi lemne de foc”, explică el.     Un alt exemplu de calcul a ţinut cont de veniturile minime nete din România, respectiv 1.500 lei/luna/persoană şi faptul că într–o locuinţă stau în medie 2 persoane cu acest venit. „La un consum mediu de energie folosită în present, în România am calculat impactul ponderii în bugetul familiei al costurilor cu diverşii combustibili folosiţi în locuinţe, luând în considerare creşterea preţului diferitelor forme de energiei şi o creştere anuală cu 9,4% a venitului net, se desprinde următoarea prespectivă a utilităţilor energetice în bugetul familiei”, notează specialistul.

Continuarea pe Adevarul 

Alte articole

Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:70