14.1 C
Paşcani
duminică, mai 5, 2024

Când trebuie să îşi facă o gravidă griji? Jumătate dintre femeile care nasc la Iaşi nu au fost niciodată la medic timp de 9 luni

Prof.dr. Bogdan Doroftei, directorul medical al Maternităţii „Cuza Vodă” din Iaşi, a explicat pentru „Ziarul de Iaşi” că în momentul de faţă, aproape jumătate dintre gravidele care nasc la unitatea medicală din capitala Moldovei vin cu sarcini nesupravegheate.

Aproape jumătate dintre viitoarele mame nu au fost, în cele nouă luni de zile, pe la niciun medic: nici de familie, nici specialist. În materialul de astăzi, medicul punctează, pentru publicaţia noastră, cum ar trebui urmărită o sarcină pentru a vedea dacă nu există niciun risc şi în ce situaţie trebuie ca viitoarele mămici să meargă obligatoriu la spital.

Prima vizită la medic este şi prima ecografie

„Mai multe de jumătate dintre sarcinile care ajung la noi sunt nemonitorizate. Sunt paciente care nu au ajuns nici la medicul de familie, nici la un specialist. Cele mai multe provin din zone rurale sau din comunităţi defavorizate. Lipsa monitorizării poate să ducă la complicaţii care pun în pericol nu doar fătul, ci şi viaţa pacientei. Ca să vă daţi seama, spre exemplu, în Franţa dacă vine o pacientă nemonitorizată în maternitate este sunat inclusiv şeful serviciului şi chemat de acasă. Este considerată o urgenţă mare, o bombă cu ceas”, a explicat prof.dr. Bogdan Doroftei.

Medicul a explicat, pentru „Ziarul de Iaşi”, că primul pas pe care trebuie să îl facă o viitoare mamă atunci când află că este însărcinată este vină la medic pentru o primă ecografie. Primul semn va fi întârzierea menstruaţiei, apoi testul de sarcină pozitiv, iar medicul va realiza o ecografie pentru a localiza sarcina, dacă este în uter sau dacă este vorba de o sarcină extra-uterină.

„Ulterior trebuie să ajungă la medicul de familie şi să fie luată în evidenţă, ca să aibă totodată un parcurs definitiv pentru cele 9 luni vizavi de analize, examene specifice şi eventual monitorizarea unor patologii care pot fi asociate sarcinii. Un prim moment foarte important este ecografia de 14 săptămâni, din primul trimestru, când pacienta trebuie să fie evaluată ecografic de un medic obstetrician cu competenţe în medicina materno-fetală. Se va efectua acel dublu test pentru a descoperi riscurile de sindrom Down, Edwards sau Patau”, a declarat prof.dr. Bogdan Doroftei.

Dublu-test sau examinare NIPT pot arăta riscul de a dezvolta sindroame precum Down

Momentul este unul foarte important: gravida trebuie să realizeze acest examen ecografic şi să fie coroborat cu efectuarea dublului-test. Dacă vârsta viitoarei mămici este mai mare de 36 de ani, atunci dublul-test trebuie să fie înlocuit cu un test mult mai precis, NIPT – Non Invasive Prenatal Testing, în care sunt izolate celulele fetale din sângele mamei şi se determină, printre altele, dacă fătul va avea sau nu sindrom Down cu o precizie de până la 99%.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Alte articole

Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:70