3.6 C
Paşcani
joi, decembrie 2, 2021

Bataie de joc la adresa unor societati comerciale. Conditii si probleme in plus pentru obtinerea acordului de functionare

Situatie confuza la Primaria Pascani privind eliberarea Acordului de Functionare pentru unele societati care isi desfasoara activitatea in municipiu. Conditiile pentru obtinerea documentului au fost schimbate de cateva luni de zile, fara aprobarea prealabila a legislativului local si fara ca reglementarile folosite pana acum, conform HCL 216 din 2015 sa fie abrogate. De asemenea oamenii de afaceri sunt obligati sa puna la dosar mai multe acte decat pana acum, unele care nu au legatura cu obiectul de activitate cum ar fi de exemplu avizele de la DSP si DSV. Problema a fost semnalata de consilierul local Sorin Olariu, in cadrul sedintei legislativului local care a avut lor pe 18 octombrie a.c. El a atras atentia ca este un exces de birocratie si ca mai mult incurca decat ajuta mediul de afaceri local.

Bataie de joc la adresa unor societati comerciale!

Din cauza noilor conditii s-a ajuns in situatia in care unii agenti economici au fost nevoiti sa mearga la DSP si DSV pentru a obtine avizele necesare sau o adeverinta din care sa reiese ca nu au nevoie de ele. Actele emise de la reprezentantii locali ai institutiilor respective au fost refuzate de functionarii Primariei iar oamenii de afaceri au fost nevoiti sa mearga la Iasi. Asadar au fost pusi pe drumuri si reprezentantii societatilor care nu au nevoie de astfel de documente. Printre ei se numara si consilierul care a reclamat acesta situatie, patron al unui service auto. Reprezentantii DSP spun ca doar unitatile care desfasoara activitati din sfera sanatatii publice au nevoie de cerficate de conformitate, in nici un caz service -urile auto iar pentru restul domeniilor de activitate, se elibereaza la cerere.

Solicitare acord de functionare

Reguli schimbate fara acordul consilierilor

Problemele au aparut dupa ce Primaria Pascani a schimbat formularul de cerere pentru eliberarea acordului de functionare, in care sunt enumerate si documentele care trebuie puse la dosar de catre solicitanti. In ceea ce priveste avizele de la DSP , DSV, MEDIU, ISU si Inspectoratul Teritorial de Munca nu s-a facut nici o precizare, ca ele trebuie obtinute doar in functie de activitatea societatii conform codului CAEN.

HCL-216

Primarul municipiului a spus, in cadrul aceleasi sedinte, ca masurile aufost luate cu scop preventiv, dupa ce unui service auto din Pascani i-a fost anulata, in instanta, autorizatia de functionare, pe motiv ca nu avea avizul DSP.

In replica consilierul Olariu sustine ca este vorba de un caz particular iar autorizatia a fost anulata pe motiv ca service-ul auto a fost construit intro zona de locuinte, cu acordul Primariei.

In acelasi context Primarul Marius Pintilie a explicat ca Primaria face verificari la service-urile auto din Pascani pentru a se vedea daca au fost respectate destinatiile initiale ale cladirilor, conform Certificatului de Urbanism. Acolo unde ele au fost schimbate ar fi nevoie de o noua autorizare, dupa obtinerea acordurilor necesare, spune edilul.

Sefa de la “Avize si Autorizatii”, tupeu in loc de raspunsuri

BIT TV a solicitat insistent clarificari din partea administratiei locale, privitor la societatile care trebuie sa obtina acordul de functionare si pentru cine sunt obligatorii avizele de la DSP si DSV.

“In formularul de solicitare a Acordului de funcționare apare trecuta ca cerință obținerea/prezentarea “documentelor care sa ateste indeplinirea conditiilor legale din partea institutiilor specializate in domeniul : DSP , DSV, MEDIU, ISU, Inspectoratul Teritorial de Munca”, fără sa se facă distincție in funcție de activitatea societății – codul CAEN. Așadar, se înțelege ca toate societățile care trebuie sa obțină Acordul de funcționare ar trebui sa prezinte doc de la DSP, DSV, etc. DSP susține ca nu toate societățile, ci doar cele de alimentație publica ar avea nevoie de avizul lor, iar in cazul service-urilor auto nu este nevoie de un astfel de document. Condițiile cuprinse in cererea pt eliberarea Acordului de funcționare, cele pt obținerea avizelor de la DSP si DSV sunt pentru toate societățile care trebuie sa dețină acest acord sau doar pentru unele, in functie de obiectul de activitate si care sunt acestea?”

Primaria Pascani, prin purtatorul de cuvant nu a clarificat acesta situatie iar functionarul de la “Compartimentul Acorduri Avize si Autorizatii”, Doina Grigoras ne-a inchis telefonul in nas, in repetate randuri, pe motiv ca nu are voie sa vorbeasca cu ziaristii.

“În primul rând Primăria Municipiului Pașcani a solicitat documente doar societăților care au depus cerere pentru obținerea acordurilor teritoriale de funcționare. Referitor la autorizarea din partea DSP, vă menționăm că societățile care, conform codului CAEN, desfășoară activitate de service auto, nu necesită autorizare DSP pentru activitatea pe care o desfășoară, ci pentru autorizarea construcției în care se desfășoară activitatea.” se arata in raspunsul Primariei.

O mica schimbare!

Abia dupe ce primarul municipiului a fost sesizat in legatura cu acesta situatie, conditiile din cererea de obtinere a acordului de functionare au fost modificate, asa incat avizele de la DSP si DSV sa fie prezentate doar de societatile cu activitate in domeniul alimentar si servicii de sanitate publica.

Mentionam ca pana la inceputul lunii octombrie au fost emise peste 400 de acorduri de functionare, din care 319 noi, iar restul avizate anual. Conditiile si mai ales care dintre societati ar trebui sa obtina acest document ar trebui sa fie disponibile si suficient de clare pe site-ul Primariei.
Administratia locala asteapta, deocamdata, raspunsurile autoritatilor si institutiilor care reglementeaza activitatile societatilor comerciale. Culmea este ca in acest timp sunt impuse noi reguli fara sa fie aprobate de Consiliul Local desi pe cererea si Acordurile de functionare se specifica ca sunt emise in baza Hotararii Consiliului Local nr 216/2015. Printre documentele solicitate in plus de Pimarie se numara si copiile dupa actele de detinere sau constructie a spatiului comercial precum si acordul vecinilor, daca a fost schimbata destinatia cladirii.

tabel comparativ

DE LA ACELAȘI AUTOR

La mulţi ani, români de pretutindeni! La mulţi ani, România!

De 1 decembrie omagiem Ziua Naţională a României, ziua românilor de pretutindeni. Visul unităţii noastre naţionale a fost...

Elevii pășcăneni ar putea avea, din nou, transport gratuit. Administrația locală a anunțat ca lucrează la un proiect de hotărâre în acest sens

Dupa luni de zile de asteptare, este posibil ca elevii pascaneni sa poate beneficia din nou de...

Garaje dărâmate la cererea Primăriei. Când vor fi aplicate măsuri similare și societății primarului?

Garajele construite ilegal de pe strada Zimbrului din Pascani au inceput sa fie daramate. Unul a fost...

Dictatura: Jurnalistii care refuza sa “prezinte informatiile asa cum le-au fost furnizate de reprezentantii Primariei Pascani”, nu vor fi acreditati

Jurnalistii care refuza sa “prezinte informatiile asa cum le-au fost furnizate de reprezentantii Primariei municipiului Pascani” urmeaza...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI